ING REF: 'Samen naar Parijs'

ING Real Estate Finance helpt haar relaties met de route naar Parijs. Met financieringsoplossingen voor de duurzaamheidsinvestering, maar ook met hulp via haar partners. "Wij ontsluiten voor hen de juiste informatie en geven hen inzicht in de keuzes die zij hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld klanten en relaties door middel van een aantal videotalks over de verduurzaming van kantoren worden bijgepraat over wat hij of zij kan en moet doen", vertelt Hein Wegdam van ING REF.

"Onze bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving gaat verder dan alleen dienstverlening aan onze klanten, zo waren wij een van de initiators van het duurzaamheidsmodel in taxaties", vervolgt Wegdam.

Benadrukken

"In 2018 zijn wij gestart met het benadrukken van het belang van het terugdringen van energieverbruik in plaats van alleen te focussen op labels. Wij introduceerden de ING Energierobot, gevolgd door de rapportagemodule in 2019 die onze klanten helpen om het energieverbruik in kaart te brengen en te verlagen. In 2019 maakten wij als Paris Proof-partner een special over Paris Proof die tijdens de PROVADA verscheen."

Samenwerken

Het samen naar Parijs krijgt steeds meer vorm, vertelt Wegdam. "Ook door samenwerking met andere partners van DGBC. Ons eigen hoofkantoor kwam mede door samenwerking met EDGE (ontwikkeling) en Signify (de ledverlichting) tot stand. Met INNAX en CFP Green Buildings zijn wij een pilot gestart om groepen woningen aan te pakken om zo de verduurzaming van de markt voor commerciële woningverhuur verder op gang te helpen. Deze verduurzaming blijkt in de praktijk lastig door verschillende redenen zoals de split-incentive, hoge investeringskosten en de onbekende waardestijging. Door het faciliteren van energie-inzicht, het weg nemen van verschillende drempels en gezamenlijk op te trekken met professionals helpen wij vastgoedeigenaren op de weg energiezuinige woningen. Samen met partner Vattenfall werken wij aan CO₂-neutrale gebouwen."

Dit is het eerste deel van het volledige artikel in het digizine Toekomstbouwers, lees het hele artikel hier.

DGBC-partners

ING Real Estate Finance

Professionals

Hein Wegdam

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen