Hoogste BREEAM-NL certificaat voor RIVM en CBG

Voor het eerst is het een Publiek Private Samenwerking (PPS) gelukt om voor een gebouw in Nederland een BREEAM-duurzaamheidscertificaat op het hoogste niveau te behalen: 'Outstanding'. Het certificaat is behaald voor het ontwerp van de toekomstige huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het project is in handen van het consortium Strukton, Hurks en Heijmans en wordt gebouwd in het Utrecht Science Park. De bouw start dit jaar nog en wordt in 2018 opgeleverd.

Hoogste score

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationaal erkend certificaat voor de duurzaamheid van gebouwen. Het BREEAM Outstanding-duurzaamheidscertificaat voor de nieuwbouw van het RIVM en CBG is de hoogste score ooit voor een project van een dergelijke omvang en complexiteit. Het is bijzonder omdat er kantoren én laboratoria in worden gehuisvest. Voor al deze facetten voldoet het ontwerp voor 94 procent aan de duurzame kenmerken van BREEAM. Het consortium onderhoudt en exploiteert de nieuwe huisvesting voor de duur van 25 jaar. Heijmans is als integraal partner mede verantwoordelijk voor zowel de bouwkundige als installatietechnische voorzieningen.

Geen CO2-uitstoot

Een paar kenmerken van dit gebouw: de koeling, verwarming en verlichting van het gebouw veroorzaken geen uitstoot van CO2. De energie die nodig is om dit te realiseren wordt onttrokken aan een windmolen. Ook voor zaken als een comfortabel binnenklimaat, flexibiliteit, waterverbruik, uitzicht, daglichttoetreding en toegankelijkheid is ruime aandacht in dit nieuwbouwproject. Verder komen in deze geïntegreerde benadering zaken voor als het aanbod van openbaar vervoer, vervoersplannen, parkeerbeleid en het aanbod van alternatieven voor autogebruik. De eisen van de gebruikers voor onder andere de laboratoria zijn integraal opgenomen in het ontwerp. Desondanks is het gebouw multi-inzetbaar, doordat het gebouw beschikt over bijvoorbeeld flexibele installaties en eenvoudig aan te passen indeling van de ruimten.

Comfortabel en gezond

Het gebouw wordt gekwalificeerd als comfortabel en gezond voor werknemers en bezoekers. Dit wordt gerealiseerd met open werkgebieden, ruime verdiepingshoogtes en een zichtbaar duurzame, groene huisvesting. Groene daken en wanden zorgen voor isolatie in zowel de winter (warmte vasthouden) als de zomer (koelte). In de centrale hal is veel licht en groen. Het groen zorgt voor een prettige uitstraling, maar draagt tegelijk ook bij aan de luchtzuivering. Het daglicht zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers zich gezond en vitaal blijven voelen. Ook wordt het gebruik van trappen gestimuleerd. De liften stoppen namelijk op ‘centrale’ verdiepingen, waarna mensen met de trap verder gaan naar de beoogde verdieping. Zo wordt beweging een natuurlijk onderdeel van de werkdag en kunnen mensen elkaar makkelijker ontmoeten.

Duurzame bouw en uitvoering

Bij de inkoop van materialen wordt gekeken of de herkomst aantoonbaar verantwoord is. Bij de materiaalkeuze wordt rekening gehouden met zo laag mogelijke ‘milieu schaduwkosten’. Ook tijdens de uitvoering wordt volop aandacht besteed aan duurzaamheid. Gestuurd wordt op een zo laag mogelijk energie- en waterverbruik en een vergaande afvalscheiding op de bouwplaats.

Bron: Heijmans.nl

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'