Helen Visser (Bouwend Nederland) over BREEAM-NL voor Bouwbedrijven: “Met BREEAM-NL laat je duurzaamheid zien in de praktijk. Dat helpt!”

BREEAM-NL is in Nederland een van de meest toegepaste en gevraagde keurmerken als het om duurzaam bouwen en ontwikkelen gaat. Al bijna 6 miljoen vierkante meter vloeroppervlak is voorzien van dit keurmerk. En steeds meer opdrachtgevers vragen erom. Speciaal voor bouwbedrijven die kennis willen opdoen over BREEAM-NL, organiseren Bouwend Nederland en Dutch Green Building Council de training BREEAM-NL voor Bouwbedrijven. Helen Visser, accountmanager Bouw Middelgroot van Bouwend Nederland vertelt erover.

Profileren als duurzame bouwer 

“Bij veel grote partijen in de bouw is de kennis over BREEAM-NL vaak wel aanwezig”, weet Visser. “Maar in de markt zien we steeds meer middelgrote bouwbedrijven die zich ook willen profileren als duurzame bouwer. Speciaal voor die partijen bieden we deze training aan.”

Interessant

Voor bouwbedrijven kan het om verschillende redenen aantrekkelijk zijn de kennis over BREEAM-NL te vergroten. Ten eerste omdat opdrachtgevers erom vragen. Met name beleggers en vastgoedeigenaren. Daarnaast kan het uit kostenoverwegingen voordelig zijn om zelf BREEAM-NL Experts op te leiden. “Als je dan een BREEAM-NL project mag ontwikkelen, dan hoef je die kennis niet extern in te kopen”, verduidelijkt Visser. En ten derde kan een duurzame bouwer ook haar opdrachtgever ‘opleiden’ in duurzaamheid.

Integrale duurzaamheid

Over die laatste reden zegt Visser: “We zien dat bij aanbestedende partijen, vaak gemeentes, de kennis over duurzaam bouwen niet altijd aanwezig is. Ze willen bijvoorbeeld aandacht voor biodiversiteit in een nieuw te bouwen project, maar goede parameters in de aanbesteding ontbreken. Een bouwer met kennis van BREEAM-NL kan hierin duidelijkheid scheppen. BREEAM-NL benadert duurzaamheid integraal en stelt dus ook gewoon harde eisen aan ecologie.”

Duurzaamheid nog geen eis in aanbestedingen 

Naast bedrijven ondersteunen bij duurzame vraagstukken in hun bedrijfsvoering, lobbyt Bouwend Nederland bij opdrachtgevers om duurzaamheid als onderscheidend criterium op te nemen in aanbestedingen. In maar liefst 84% van alle aanbestedingen is duurzaamheid namelijk nog geen eis. Daardoor komt het in de praktijk voor dat welwillende bouwbedrijven hun duurzame innovaties niet kwijt kunnen in de markt. Met het gevolg dat ze weer bouwen wat wordt gevraagd. “Tegen de laagste prijs, met weinig ambitie. Die weg moeten we niet inslaan. Zonde.”

Grote plannen, concrete projecten

Naast alle mooie strategische ambities en plannen vindt Visser het vooral belangrijk dat duurzaamheid zichtbaar wordt in concrete projecten. “Het gaat erom dat we duurzaamheid laten zien in concrete projecten. Daar gebeurt het. BREEAM-NL is daarvoor zeer geschikt.”

Over BREEAM-NL voor Bouwbedrijven

BREEAM-NL voor Bouwbedrijven vindt plaats op 20 juni 2017 in Amersfoort. Er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Kijk op: www.dgbc.nl/agenda/breeam-nl-bouwbedrijven

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'