Gemeentehuis Brummen en Huis de Witte Roos winnen Award Duurzame Architectuur

De awards voor Duurzame Architectuur zijn afgelopen tijdens het congres Green Buildings Holland 2013 in Amsterdam RAI uitgereikt. De winnaars zijn Gemeentehuis Brummen en Huis de Witte Roos.

Bestaande bouw heeft het grootste potentieel als het gaat om het realiseren van duurzame verbetering. Deze aspecten werden daarom door een vakkundige jury beoordeeld tijdens de verkiezing van de Award Duurzame Architectuur. De jury beoordeelde de inzendingen op aspecten van de BREEAM methode; management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, landgebruik, ecologie en vervuiling. Alleen gebouwen die in 2011, 2012 of 2013 in gebruik zijn genomen, kwamen in aanmerking.

De jury van de prestigieuze prijs bestaat uit professor Anke van Hal (DGBC), Hidde van der Kluit (Facility Management Nederland) en Willem Lageweg (MVO Nederland), Titia Siertsema (UNETO-VNI) en Gijs Verweij (voorheen Wereldhave). Het aantal aanmeldingen voor de awards steeg flink ten opzichte van vorig jaar dus het was een flinke klus voor de jury. In totaal werden er negen projecten genomineerd voor de award Duurzame Architectuur.

And the winners are…
De 1e prijs werd uitgereikt aan Gemeentehuis Brummen. Jurylid Hidde van der Kluit: “Dit gebouw dient als grondstoffenbank waarbij alle bouwmaterialen de komende 20 jaar dienst doen, het ontwerp is voor 90% demontabel en de nieuwbouw omarmt een monumentale villa”.

De tweede award die werd uitgereikt, ging naar Huis de Witte Roos. In dit duurzame renovatieproject is 93% energiereductie in een rijksmonument gerealiseerd. Het resultaat is daarnaast een gebouw waarin cradle to cradle materialen zijn toegepast, er bijna geen waterverbruik meer is en waarbij er sprake is van verregaande systeemintegratie.

Green Buildings Holland 2013
De awards voor Duurzame Architectuur werden uitgereikt tijdens het congres Green Buildings Holland 2013. Winstgevende duurzaamheid stond centraal tijdens het congres. Hoe kunnen we in Nederland internationaal voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en duurzame gebouwen? Dat was de centrale vraag die daarbij gesteld werd. Dagvoorzitter Bram Adema, directeur van CFP: “Op het congres hebben we vele voorbeelden gehoord van resultaten en economische kansen voor Hollandse duurzaamheid.”

Vooraanstaande sprekers
Tijdens het congres gaven diverse vooraanstaande sprekers hun visie op het gebied van winstgevende duurzaamheid in een internationale context. Congressisten hoorden onder meer wat de kansen en mogelijkheden zijn voor vergroening van gebouwen. André Kuipers, de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam, Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad en Prins Carlos de Bourbon de Parme, erkend voorvechter van duurzaamheidsinitiatieven, waren als keynote sprekers aanwezig op het congres. Zij onderstreepten het belang van duurzaamheid voor de concurrentiekracht voor Nederland en Green Buildings in het bijzonder.

De zesde editie van het congres Green Buildings Holland wordt op 8 mei gehouden in Amsterdam RAI. De organisatie van het congres is in handen van Corporate Facility Partners (CFP) en de vakbeurs Building Holland van Amsterdam RAI.

Kijk op de website voor foto’s en een indruk van de dag: http://www.cfp.nl. Meer informatie over het congres Green Buildings Holland is tevens te vinden op http://www.buildingholland.nl.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'