Gemeente Den Haag wil en krijgt duurzaam Spuikwartier

De gebiedsvisie van het nieuwe Haagse Spuikwartier scoort met ‘Excellent’ beter op de BREEAM-NL meetlat dan de gemeenteraad had gevraagd. Dit komt onder meer door de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak van het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex. Hierin komen het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, de stichting Dans- en Muziekcentrum en het Koninklijk Conservatorium. Dit gebouw wordt gerealiseerd binnen de door de gemeenteraad gestelde planologische en financiële kaders.

Onderhoud voor 25 jaar verzorgd

Het consortium van Boele van Eesteren / Visser Smit Bouw, beide horend bij de VolkerWessels-familie, met als architecten Patrick Fransen van Architectenstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists, zorgt de komende 25 jaar voor het onderhoud. Naast deze culturele functies komen er woningen, horeca, een hotel en winkels in het gebied. Daarnaast verschijnt er een fietskelder voor 1.500 fietsen.

Spuiplein: multicultureel en groen karakter

Volgens wethouder Joris Wijsmuller van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur zorgt het nieuwe ontwerp voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat in het gebied tussen Turfmarkt, Turfhaven, Schedeldoekshaven en Spui. “Er komen logische en prettige wandel- en fietsroutes met een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt. Het plan zorgt voor goede verbindingen met de omliggende buurten, zoals het Oude Centrum en Rivierenbuurt. Aan de zijde van de Schedeldoekshaven komt een stadsbalkon, dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercurehotel aan het Spuiplein. Dit laatstgenoemde plein krijgt een multifunctioneel en groen karakter.”

De start van de bouw staat gepland voor 2016, zodat het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex medio 2019 haar deuren kan openen. Na de zomer wordt een stadsgesprek georganiseerd om de gebiedsvisie met het ontwerp uitgebreid aan de stad te presenteren.

Artist impressie van architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists.

Bron: duurzaamgebouwd.nl

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'