G4 in gesprek met marktpartijen: samen vastgoed verduurzamen

Amsterdam heeft duurzame doelstellingen, Rotterdam ook, Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn en Utrecht zelfs al eerder. Maar die verduurzaming kan niet zonder samenwerking, ook op het gebied van vastgoed. Vandaar dat de gemeenten vandaag tijdens de Round Table in Taets Art en Eventpark in Zaanstad om tafel zaten met verschillende marktpartijen waaronder beleggers en energieleveranciers.

Samen verduurzamen

Het vormde de eerste stap in de wederzijdse verkenning om gezamenlijk op te trekken om het vastgoed binnen gemeenten te verduurzamen. Bbn Adviseurs gaf in een prestatie al aan hoe het ervoor staat met de duurzame prestaties van bestaand vastgoed. En de verschillende partijen lieten doorschemeren wat hun ambities en belangen zijn. Zo lag bij de ene belegger de nadruk op de sociale component van duurzaamheid, een volgende wilde fijne werkplekken creëren voor het mkb.

Uitdagingen

Daarnaast werden de uitdagingen en belemmeringen besproken. Zo blijkt dat voor een belegger grote duurzaamheidsinvesteringen lastig zijn zonder steun van een derde partij, bijvoorbeeld de overheid. Ook worden verschillende benchmarks gebruikt om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Een volgende belemmering is het simpelweg ontbreken van een juiste contactpersoon bij de gemeente.

Aan de slag

De eerste verkenning vormde een goede basis voor een volgende bijeenkomst, waarbij het doel is om de belemmeringen weg te nemen en gezamenlijk te bepalen wat nodig is om het bestaande vastgoed te verduurzamen. ‘Aan de slag’, zo ging meerdere malen over tafel.

Bekijk de foto's

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'