'Future Leaders Program verbindt young professionals met groene leiders'

Om de young professionals van nu de duurzame leiders van de toekomst te laten worden, heeft Dutch Green Building Council (DGBC) een Future Leaders Program opgericht. Een vierdaags programma vol inspiratie, kennisdeling, verbinding en coaching om young professionals te stimuleren in leiderschap en duurzaamheid. Dit jaar is het tijd voor een tweede editie. Ondernemer Daan van Vliet en young professional Darinde Gijzel vertellen over hun ervaringen. 

Future Leaders Program

Ondernemer Daan van Vliet (68) is de eigenaar van Unica installatiegroep en is al een aantal jaar betrokken bij DGBC als bestuurslid en nu als voorzitter. Daarom voelde hij zich meteen aangesproken door het Future Leaders Program. Van Vliet: “Ik was ooit een young professional. DGBC mikt op verandering en wil de vastgoedsector duurzamer maken. Dat moet intrinsiek in de mensen zelf zitten. Alle kennis is er. Er zijn geen argumenten om een gebouw niét energieneutraal te maken. Duurzaam duurt het langst.” Uit zijn jarenlange ervaring weet Van Vliet dat er op het gebied van duurzaamheid nog wel slagen te maken zijn: “De gevestigde orde denkt vaak dat duurzaam duur en moeilijk is. Gelukkig kijkt de jongere generatie daar anders tegenaan. Dat zie ik ook bij Unica. Daar hebben we een heel nest slimme Future Leaders. Daar wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan BENG: Bijna Energie Neutrale Gebouwen.”

Groene leiders

Van Vliet was één van de dertig groene leiders, die zich verbond aan het Future Leaders Program. Zij namen de coaching van de young professionals voor hun rekening. Hij werd gekoppeld aan Darinde Gijzel (27), duurzaamheidsmanager bij het Duitse Hochtief Infrastructure Benelux. Zij maakte al werk van duurzaamheid en zag in het Future Leaders Program een prima manier om contacten te maken en om iets te leren. Gijzel: “We hebben uitgebreid met elkaar gesproken”, vertelt zij. “Het mooie was dat Daan me ook weer doorverbond met andere interessante personen binnen zijn netwerk.”

Gijzel raakte naast het coachcontact ook geïnspireerd door de sprekers tijdens het programma. “Daarbij waren mensen als Jan Willem van de Groep, Maurits Groen en Lidewey van der Sluis. Dat was heel interessant. Wat me ook erg aansprak was het samenwerken met andere young professionals. We moesten elkaar in een groep na een opdracht ook feedback geven en coachen.”

Andere uitgangspositie

Gijzel merkte dat haar uitgangspositie anders was dan die van de meeste andere young professionals. “Dat kwam niet eens zozeer doordat ik voor een Duits bedrijf werk en in Duitsland woon. Maar ik werk in de infrastructuur, terwijl de rest bijna allemaal in gebouw en vastgoed zit. Die hebben dan toch een andere benadering.” Ze durft wel te stellen dat op het gebied van de gebouwde omgeving, Duitsland achterloopt op ons land. “Nederland is op het gebied van verduurzamen van de infrastructuur verder, met bijvoorbeeld de toepassing van de CO2-Prestatieladder en DuboCalc. Er gebeurt hier echt al meer op dat gebied.”

Daan van Vliet voelde zich prettig in zijn rol van leiderschapscoach: “Ik ben de afgelopen tien jaar al meer bezig geweest met helpen, met verdiepen in duurzaamheid, experimenteren, proberen grenzen te verleggen en ook mensen coachen. Dat is geen eeuwigdurend proces. Het leven zit vol leerprocessen. Je gaat weer verder en weet elkaar te vinden. Ik vond het leuk om samen stappen te zetten.”

Beweging in je bedrijf

Vanuit de ervaring in zijn werkzame leven gaf hij Gijzel onder meer de tip mee om zich niet stuk te lopen in het streven naar duurzaamheid. Van Vliet: “Maak medestanders, zet een beweging in gang binnen je bedrijf, zo heb ik haar meegegeven.” Dat blijkt ook te zijn gebeurd. Gijzel: “Op ons hoofdkantoor in Essen hebben we een team, waarin we alle opgedane kennis op het gebied van duurzaamheid delen.” En waar ziet Gijzel zichzelf over vijf jaar? “Ik plan niet. Maar ik wil wel door met duurzaamheid. Daar is nog zoveel in te doen”, klinkt het stellig. Ze heeft ook wel oren naar een vervolg op de ervaring van het Future Leaders Program. “Inspiratie opdoen, coaching, leiderschap. Daar is in je dagelijkse werk vaak geen tijd voor.” Ook voor Van Vliet smaakte de kennismaking naar meer: “Ik doe dit jaar weer mee aan het programma. Ik heb gemerkt dat de Young Professionals de drive hebben die ik dertig jaar geleden ook had. Je zit in dezelfde wereld. Het is een steun in de rug voor mensen die toch al op de goede weg zijn. Dit is één van de beste dingen die DGBC doet, om de samenleving te vergroenen.”

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'