Future Leaders: “Laat van je horen!”

Jonge professionals in de wereld van de gebouwde omgeving hebben een stevige uitdaging. Vormgeven aan je eigen ontwikkeling en loopbaan, werken met nieuwe businessmodellen, nieuwe samenwerkingsverbanden opzetten en ondertussen ook nog bijdragen aan de enorme verduurzamingsopgave die er ligt voor de gebouwde omgeving. Tijdens de aftrap van het DGBC Future Leaders Program 2016 op donderdag 8 september kwamen alle aspecten voorbij. Deelnemers werden meteen voor een lastige vraag gesteld: kies ik in mijn loopbaan voor meesterschap of leiderschap?

Leiderschap of meesterschap

Het dilemma werd op tafel gelegd door Lidewey van der Sluis, hoogleraar, spreker en adviseur in binnen- en buitenland. “De inhoud van je vak verandert zo snel dat je niet meer van twee walletjes kunt eten: de inhoud vasthouden en tegelijk leidinggeven aan mensen. Dan krijg je het heel druk. Je moet echt kiezen waar je van wilt zijn. De arbeidsmarkt is zo internationaal en open, dat je wel moet kiezen als je bij de top wilt horen.” Voor verschillende deelnemers was dit een eye opener en leverde dat direct een aantal vragen op om nog even op door te kauwen.

Hoog Energieke Leidingnemende Doener

Leiderschapscoach Bas Kodden bood de groep deelnemers het perspectief van de Hoog Energieke Leidinggevende Doener (HELD). Zijn persoonlijke ervaring als ondernemer was een belangrijke drijfveer om te gaan onderzoeken wat de succesfactoren zijn bij het leidinggeven aan een onderneming. De natuurlijke reflex van veel leidinggevenden is om bij veel turbulentie meer controle te gaan oefenen, waardoor de bevlogenheid van medewerkers afneemt. En dat blijkt een factor van belang. Het onderzoek van Kodden laat zien dat minder bevlogen werknemers al snel 20% minder productief zijn: Dat kan voor een bedrijf het verschil betekenen tussen voortbestaan of omvallen.

Groene voorvechters

Het tweede deel van de dag stond vooral in het teken van nadere kennismaking via speeddates en inspiratie door enkele groene voorvechters in de branche. Er waren maar liefst drie gelauwerden: de winnaar van de DGBC Green Leader Award, de winnaar van de Trouw Duurzame 100 en een van de meest vooruitstrevende ontwikkelaars van Nederland. Hun verhalen boden inzicht in hun drijfveren en bevlogenheid maar ook in de beperkingen van alledag waar je ook tegenaan loopt. Maurits Groen schetste op niet mis te verstane wijze de urgentie van de verduurzamingsopgave. “MVO, CSR en duurzaamheid zijn niet facultatief, het is de default optie. Het is nu aan ons om een knik aan te brengen in alle opgaande lijnen van de klimaatscenario’s. Dit is serious bussiness.”

Laat van je horen, ga zenden

Dezelfde bevlogenheid klonk ook door in het interview met Onno Dwars (Volker Wessels Vastgoed) en Coert Zachariasse (Delta Development). Ze zijn allebei succesvol in het neerzetten van bijzondere duurzame proposities in de markt. Dat vergde een ander gesprek, stelde Coert Zachariasse. “Het werkt heel goed als je mensen aanspreekt op hun passie en talent, samen de opties verkent, alle kennis gebruikt om tot de beste oplossing te komen. En het helpt ook als je aan de voorkant transparant bent over het feit dat je allemaal met een goede boterham wilt thuiskomen.” Onno Dwars riep de jonge professionals op om de boel ook binnen het eigen bedrijf in beweging te brengen. “Doe er alles aan om de gevestigde orde in beweging te krijgen. Laat van je horen, ga alsjeblieft zenden. Je ideeën zijn de moeite waard! En men wil echt met je in gesprek!”

Terugblik

“We kijken terug op een geslaagde, inspirerende en leerzame dag. Vanuit de deelnemers ontvingen we enthousiaste en energieke reacties. Gelukkig kwam dat ook naar voren uit de evaluatie. Vrijwel alle beoordelingen waren hoger dan een 8”, aldus Ferdinand Wieman, projectmanager van het DGBC Future Leaders Program. Op 13 oktober is de tweede bijeenkomst van het vierdaagse leiderschapsprogramma. Voor meer informatie kunt u bekijken op de webpagina van het DGBC Future Leaders Program. Of bekijk de fotogalerij.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'