Fluor en Van der Heijden ontvangen BREEAM-NL certificaat tijdens slotfeest Dutch Green Building Week

Tijdens het officiële slotfeest van de Dutch Green Building Week in het Haagse Museon sleepten Fluor en Van der Heijden beide een BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat in de wacht. Zo ontving Fluor uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council een 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Ontwerpcertificaat voor het 20.000 m2 grote hoofdkantoor. Van der Heijden kreeg een 3 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat voor de grootschalige renovatie van het eigen gebouw.

“Een schitterend resultaat”, reageerde Wytse Algra van Dura Vermeer, de ontwikkelaar van het nieuwe pand van Fluor in Hoofddorp. “In eerste instantie was een 3 sterren certificaat onze ambitie, maar mede door een goede samenwerking met alle betrokken partijen is het ons gelukt een 4 sterren certificaat te behalen.” Van Uffelen toont zich verheugd met weer een 4 sterren BREEAM-NL certificaat in Hoofddorp. “Het gebied is echt een showcase op het gebied van duurzaam bouwen. Heel inspirerend.”

Dura Vermeer ontwikkelt en realiseert het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor voor de Amerikaanse multinational Fluor. Fluor voert internationaal projecten uit voor de olie en gas, chemische, offshore, farmaceutische industrie, energiesector en transportsector. Om deze projecten op het hoogste niveau te kunnen uitvoeren, beschikt de nieuwbouw over hoogwaardig afgewerkte en zeer flexibel in te delen kantoorvloeren van 3.500 m2 per verdieping. Het dak wordt voorzien van 2.000 m2 aan zonnecellen. Een ondergrondse Warmte- en Koude-opslag (WKO) systeem draagt zorg voor de verwarming en koeling. Ook zijn klimaat- en lichtregeling in het kantoor zeer flexibel. In de parkeergarage worden maar liefst 25 autolaadpunten voor elektrische auto’s geplaatst. Planning is dat Fluor medio 2015 verhuist naar het nieuwe kantoor.

Eerste 3 sterren voor een renovatie
Ook Van der Heijden leverde een bijzondere prestatie met haar eigen kantoor. Een primeur bovendien. Als eerste in Nederland ontving Van der Heijden een 3 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat voor de grootschalige renovatie van het eigen kantoorpand. Herbert van der Heijden reageert: “We zijn echt trots. We zijn de eerste, maar hopelijk niet de enige. Wij hebben laten zien dat we niet alleen duurzaam denken, maar ook duurzaam doen. En zijn!”

Met de renovatie van het eigen hoofdkantoor in Schaijk laat Van der Heijden mooie resultaten zien. Zo is de CO2-emisse met 56% omlaag gegaan en is het waterverbruik gehalveerd. De helft van de energie die nodig is voor het gebouw, wordt opgewekt met eigen zonnepanelen. “Het is echt een showroom voor onze klanten geworden waar ze kunnen zien wat er allemaal mogelijk is om bestaand onroerend goed te verduurzamen”, aldus Van der Heijden. De verwachting is dat Van der Heijden binnen acht jaar de investeringen terugverdient.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'