Even voorstellen: Organic Response

Organic Response is onlangs participant geworden van DGBC. Het bedrijf heeft een lichtsturingssysteem ontwikkeld dat ook over gedistribueerde intelligentie beschikt. Elke afzonderlijke armatuur bepaalt zelf wat er gebeurt op basis van de aanwezigheid van personen in de onmiddellijke omgeving, de beschikbare hoeveelheid omgevingslicht en informatie die wordt doorgestuurd door naastgelegen armaturen.

Op zijn beurt stuurt de armatuur ook informatie door naar de andere armaturen, zodat die ook een beter geïnformeerde beslissing kunnen nemen. Hierdoor onstaat een bijzonder flexibel en energiezuinige lichtsturing, die zeer eenvoudig en voordelig te installeren is. Het hart van de gedistribueerde intelligentie is de zogeheten Sensor Node, die bij de assemblage in de armatuur wordt ingebouwd. Elke Sensor Node bevat een bewegingssensor, een infraroodzender en -ontvanger en een daglichtsensor (met dezelfde gevoeligheid als het menselijk oog). 

Organic Response® vond inspiratie in de natuur. Om preciezer te zijn, in een school vissen. Een school vissen beweegt moeiteloos en in volledige harmonie met de natuur. Elke vis afzonderlijk neemt continu kleine beslissingen in reactie op de beweging van de andere vissen in de buurt en de hele omgeving. Elke vis is slim genoeg om zelfstandig te functioneren, maar maakt deel uit van een elegant flexibel systeem van gedistribueerde intelligentie dat in staat is om complexe problemen snel op te lossen zonder enige centrale aansturing. 

Hoe het werkt:

  • Zodra een Sensor Node aanwezigheid detecteert, wordt de armatuur ingeschakeld op een bepaald niveau. Tegelijk wordt gecommuniceerd met de directe buren d.m.v. draadloze infraroodtechnologie om te laten weten dat er iemand is.
  • De naastgelegen Sensor Node ontvangt dit signaal (zelf hoeft die armatuur niemand te detecteren) en schakelt de eigen armatuur in op een bepaald niveau (bijvoorbeeld 80%) Tegelijk gaat er een signaal naar de eigen buren om te laten weten dat een van de directe buren iemand kan zien.
  • Dit verspreidt zich snel over de hele verdieping. Elke Sensor Node ontvangt een signaal dat aangeeft  hoe dichtbij iemand is. Op basis van die info wordt een voor geprogrammeerde hoeveelheid licht afgegeven, na  aanpassing aan het  omgevingslicht. Het signaal wordt met één stap verhoogd en opnieuw doorgestuurd. 

Meer informatie: www.organicresponse.com

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'