Energiebesparing bij utiliteitsgebouwen door sturen op werkelijke prestaties

Sturen op werkelijke energieprestaties in plaats van op theoretische besparingen in de utiliteitsbouw. Dat is waar Gideon voor pleit in een onlangs gepubliceerd manifest. DGBC heeft meegeschreven aan het manifest en onderschrijft de boodschap samen met alle tachtig partijen die het Paris Proof Commitment hebben ondertekend.

Gideon is een beweging met zelfsturende groepen, ook wel tribes genoemd door henzelf, die bestaan uit verschillende mensen en verschillende bedrijven en initiatieven.

Werkelijk energiegebruik is al langere tijd een van de speerpunten van DGBC. Met het programma Paris Proof wordt hier handen en voeten aan gegeven door te sturen op inzicht en vermindering van het werkelijk gebruik. Hiermee kunnen we de uitstoot van bestaande gebouwen reduceren. 

Theoretische energieverbruik

Het theoretische energiegebruik uit het energielabel wijkt vaak veel af van het werkelijke gebruik, gemiddeld scheelt dit naar schatting zo’n dertig procent. Daarom is het sturen op werkelijk energiegebruik een betere manier om besparingen te meten en te monitoren. Het wordt door inzicht voor bedrijven eenvoudiger om energie te besparen en leidt tot minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Bovendien is handhaving eenvoudiger en effectiever. Gideon schrijft in hun manifest dat ze hierdoor een besparing van minimaal 2,5 Mton CO2 voorzien.

Grote lijnen uitgewerkt door DGBC

In andere landen geldt al een dergelijk systeem en ook voor Nederland is dit al door DGBC in grote lijnen uitgewerkt. Een kantoor dat voldoet aan de doelstellingen van Parijs mag maximaal 150 kWh/m2 in 2025 verbruiken en in 2030 100 kWh/m2. Met als einddoel 70 kWh/m2in 2040 (Paris Proof niveau). Voor winkels of industrie gelden andere normen.

Werkelijke Energie intensiteit indicator

Daarnaast bestaat er in Nederland ook al een breed gedragen niet-commerciële standaard, namelijk de WEii (Werkelijke Energie intensiteit indicator), opgezet door DGBC en TVVL. Deze tool maakt op een uniforme wijze inzichtelijk wat een gebouw per vierkante meter per jaar aan energie gebruikt. Gebouweigenaren en -gebruikers krijgen daardoor direct inzicht in de werkelijke energieprestaties van hun pand in relatie tot gelijkwaardige panden in hun sector, in plaats van een theoretisch inzicht. Daarnaast ontstaat direct een beeld van hoe ver ze verwijderd zijn van de Parijse klimaatdoelstellingen of zelfs een energieneutraal gebouw.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'