Eisen voor MIAVamil verscherpt

Om in aanmerking te komen voor investeringsaftrek of aantrekkelijk afschrijven van milieu-investeringen via MIAVamil voor duurzame gebouwen zijn de eisen verscherpt. Dat blijkt uit de Milieulijst 2017 die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. De Dutch Green Building Council ziet deze aanscherping als uitgelezen kans om het ambitieniveau voor het bouwen van duurzame gebouwen weer een stuk hoger te leggen.

Bij het gebruik van BREEAM-NL voor een MIAVamil aanvraag is voor nieuwbouw een Excellent of Outstanding niveau vereist, en bij In-Use een Very Good of Excellent niveau voor het Asset deel. De minst ambitieuze categorie is komen te vervallen.

Materialen en Landgebruik & Ecologie naar 45%

Voor de BREEAM-NL categorie Energie gelden nog dezelfde eisen als vorig jaar, namelijk een minimale score van 60%. Voor de categorieën Materialen en Landgebruik & Ecologie zijn de eisen aangescherpt ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar volstond nog een score van 30% in die beide categorieën. Vanaf 2017 moet een minimaal percentage van 45% behaald worden om van de MIAVamil gebruik te mogen maken.  

Geen ontwerpcertificaat meer nodig

Verder is bij het ontwerpcertificaat niet meer verplicht. Waar tot 2017 bij BREEAM-NL nieuwbouw- of grootschalige renovatieprojecten binnen drie maanden na meldingsdatum een ontwerpcertificaat moest worden ingediend, hoeft per 2017 alleen nog maar een assessmentrapport te worden overlegd dat door een BREEAM-NL Assessor is goedgekeurd.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'