Eenvoudige inzage in productdata met nieuwe Viewer van Nationale Milieudatabase

Sinds kort staat de viewer waarmee je de data van de nationale milieudatabase kan inzien live. Het is vanaf nu mogelijk om gegevens van veel productkaarten te bekijken zonder dat je over een speciaal programma (rekeninstrument) hoeft te beschikken.

Ruben Zonnevijlle, programmanager circulariteit van Dutch Green Building Council: “Transparantie van milieu-effecten van producten die we gebruiken in de gebouwde omgeving is een noodzakelijke stap om meer inzicht te krijgen en te gaan werken. Naast het opzetten van een MPG voor gebouwen op basis van deze producten, biedt dit nu dus ook inzicht in de schaduwkosten van de producten zelf. Deze viewer is daar een goede volgende stap in transparantie en hopelijk ook marktwerking in het circulair maken van gebouwen en producten.”

Categorieën

De productdata in de Nationale Milieudatabase is verdeeld over 3 categorieën.

  1. Data van een fabrikant
  2. Data van een branche
  3. Generieke data van Stichting NMD

Van alle producten is de generieke informatie zoals de omschrijving, functionele eenheid, levensduur beschikbaar. Van de productopbouw van deelproducten zullen productonderdelen weergegeven worden. Ook zal voor alle data de product-MKI worden getoond. Voor categorie 3 kunnen altijd de milieu-effecten worden getoond. Voor categorie 1 en 2 kaarten kan dit alleen als de data-eigenaar hier toestemming voor heeft gegeven.

Toekomstplannen NMD

Nu deze fase is afgerond, denkt de Nationale Milieudatabase al na over de volgende stap. Zo werken ze voor een nieuwe release data aan het tonen van gebruikte grondstoffen in de productiefase en afvalstromen aan het einde leven van een product. Ook krijgen dan de circulariteitsindicatoren – nodig voor aanvraag van de MIA/Vamil-regeling – een plek. Bovendien bevatten nieuwe kaarten ook data over nieuwe milieu-effecten, die momenteel nog niet getoond worden. Deze data is sinds 1 januari 2021 verplicht om in te voeren en zodra er meer data is, is het natuurlijk belangrijk dat deze ook getoond wordt.

Neem hier een kijkje in de database.

Gerelateerd

Nieuw perspectief op verduurzamingsopgave in Position Paper Whole Life Carbon

Nieuw perspectief op verduurzamingsopgave in Position Paper Whole Life Carbon

'Niet minder slecht, maar beter'

'Niet minder slecht, maar beter'

Met zon op daken kunnen bestaande logistieke gebouwen meer dan half miljoen huishoudens van stroom voorzien

Met zon op daken kunnen bestaande logistieke gebouwen meer dan half miljoen huishoudens van stroom voorzien