EDGE levert innovatief en duurzaam kantoorgebouw op voor Triodos Bank

Triodos Bank en EDGE Technologies kondigen met trots de succesvolle oplevering aan van het nieuwe kantoorgebouw voor Triodos Bank in Driebergen-Zeist. Dit baanbrekende project is zo ontworpen dat het interieur en exterieur niet alleen duurzaam zijn, maar ook de principes van circulair bouwen respecteren.

Het uitgangspunt voor de bouw van het kantoor was dat het in harmonie moest zijn met de omringende fauna en flora, zowel bouwkundig als op andere vlakken. Het project, dat een uitstekende BREEAM-certificering gaat krijgen, is een uniek onderdeel van het grotere Natuurnetwerk in Nederland.

Nieuw Triodos kantoor op Landgoed De Reehorst

Met bijna 13.000 m2 kantoorruimte ligt dit duurzame project midden in het groen op Landgoed De Reehorst. Met dit project en de verhuizing van Triodos Bank wordt een nieuwe 'economische' impuls gegeven aan het landgoed, dat zo is ontworpen dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans zijn. “Triodos Bank op landgoed De Reehorst is een ideale werk- en ontmoetingsplek voor iedereen die geld als middel ziet om positieve impact te genereren. We kijken ernaar uit om op deze bijzondere plek te gaan werken en onze klanten te ontvangen.” Matthijs Bierman, Managing Director bij Triodos Bank.

“Met de oplevering van dit bijzondere project is een internationaal voorbeeld neergezet op het gebied van Duurzaamheid. Wij zijn hier als EDGE bijzonder trots op en wensen Triodos zeer veel plezier bij het in gebruik nemen van haar kantoor. Het project is zo bijzonder, omdat het niet alleen grenzen verlegd op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, maar ook als onderdeel van een integrale 

gebiedsontwikkeling heeft geleid tot een grote duurzame impuls voor het gehele stationsgebied Driebergen-Zeist.” - Constantijn Berning, Executive Development Director bij EDGE.

Ontworpen en gebouwd om naadloos aan te sluiten bij de natuur

Bij de ontwikkeling van het nieuwe kantoor is rekening gehouden met de natuurlijke omgeving van het landgoed. Bij het ontwerp en de bouw staan de principes van de natuur en biomimetica centraal. Biomimetische architectuur zoekt naar oplossingen voor duurzaamheid door de natuurlijke principes te volgen en als voorbeeld te gebruiken, geïnspireerd door natuurlijke ontwerpen en processen. De bouwhoogtes zijn aangepast om onder de boomgrens te blijven. Om desoriëntatie te voorkomen en de fauna te beschermen zijn vleermuisvluchtroutes gerespecteerd en is een speciaal lichtplan ontwikkeld.

Het energie-neutrale gebouw bestaat uit duurzame materialen en een demontabele, hybride houtconstructie, is ontworpen door RAU Architecten en gebouwd door JP van Eesteren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het kantoor volledig te demonteren en op een andere locatie te reconstrueren. Het project omvat ook een op BIM-gebaseerd Materialenpaspoort, dat waarin alle gebruikte materialen in het gebouw zijn vastgelegd, wat het hergebruik ervan stimuleert. Het uitgebreide gebruik van duurzame energie, met meer dan 3.000 m2 zonnepanelen, 's-werelds eerste en grootste bi-directionele oplaadpunt voor 120 elektrische auto's, alsmede warmte- en koudeopslag, draagt bij aan de energieneutraliteit van het gebouw.

Het interieur geeft de schoonheid van het omringende landschap weer. De keuze voor organische vormen, verfijnde materialen en zachte kleuren zorgen voor een natuurlijke rust bij het betreden van het gebouw en versterken de versmelting met de omgeving. De houten kernen en plafonds zijn geïnspireerd op de vorm van een paddenstoel en benadrukken de omringende natuur, wat leidt tot een geïntegreerde verfijning in het gebouw. Door zo min mogelijk materialen te gebruiken, wordt een maximale beleving van het grotere geheel gecreëerd.

Naast de uitstekende constructie en het ontwerp, geeft het uitgangspunt van het nieuwe Triodos-kantoor een nieuwe impuls aan de natuurlijke omgeving; een getrouwe afspiegeling van de kernwaarden van Triodos, een van 's-werelds meest duurzame banken. Het bedrijf verhuist in november naar het nieuwe gebouw.

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’