Duurzame leiders wisselen inspiratie en ambitie uit tijdens sessie over versnellen van verduurzaming

Woensdag 1 april kwamen 25 duurzame leiders bijeen in de boardroom van Amsterdam RAI om met elkaar te praten over hoe de bouw- en vastgoedbranche de verduurzaming van de bebouwde omgeving kan versnellen. Inzet was om te komen tot een gezamenlijke ambitieverklaring die tijdens PROVADA aan het publiek kan worden getoond. Het werd een vruchtbare middag.

Zo vonden de aanwezigen dat het belangrijk is om leiderschap te tonen. De leiders moeten het voorbeeld geven in de transitie van gesegregeerd naar geïntegreerd denken. Dat kan door verhalen over successen te vertellen, transparantie in de markt te stimuleren door door kennis en informatie te durven delen. Ook is het belangrijk partnerships aan te gaan, juist ook met andere sectoren en disciplines.

Eindgebruiker centraal

Daarnaast is het nodig de eindgebruiker centraal te stellen en vanuit dat perspectief ook te denken. En wanneer de vraagsteller niet kundig is, zal de bouw- en vastgoedsector de gebruiker moeten helpen, en soms zelfs overtuigen.  

Terug naar de echte waarden

Tevens is het nodig om in het handelen terug te gaan naar onze waarden. Nog te vaak wordt gebouwd vanuit het resultaatperspectief, de vierkante meters en de euro's. Maar door ons af te vragen voor wie we bouwen en transformeren, komen andere waarden naar voren. Het zou de branche helpen deze kwalitatieve aspecten van duurzaamheid te kwantificeren. Wat is de waarde van een gezonde medewerker? Hoeveel is esthetica waard? 

De komende periode wordt met de ingrediënten uit deze middag een gezamenlijke ambitieverklaring gesmeed met waarden waar iedereen uit de bouwwereld vanuit handelt.

Bekijk ook de foto's van de middag

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'