Duurzaamheidscertificaat ‘Excellent’ voor hoofdkantoor Royal HaskoningDHV

Het 45 jaar oude hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort is onderscheiden als één van de duurzaamste kantoren van Nederland. Royal HaskoningDHV ontving vanmiddag het BREEAM-NL In-Use certificaat ‘Excellent’ voor ‘gebruik’ van de Dutch Green Building Council. Het kantoor is hiermee het oudste pand in Nederland met deze duurzaamheidsscore.

Duurzaamheid in de volle breedte

BREEAM-NL In-Use is een instrument waarmee de duurzaamheidprestatie van een bestaand gebouw kan worden gemonitord. Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV, dat in oktober als oudste Nederlands ingenieursbureau zijn 135-jarig bestaan viert, scoorde in april op alle drie de onderdelen (gebouwprestaties, -beheer en -gebruik) al ‘Very Good’. Frits Smedts, directeur Services bij Royal HaskoningDHV: ‘’Met deze ‘Excellent’ certificering voor gebruik krijgen wij opnieuw waardering voor het feit dat wij duurzaamheid intern in de volle breedte meenemen.”

Practise what you preach

Bij de verduurzaming van het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV, vervulden de eigen duurzaamheidsexperts een sleutelrol. Ragna Clocquet, senior adviseur Duurzaam Bouwen en Energie van Royal HaskoningDHV: “We adviseren vele bedrijven en instellingen over verduurzaming van hun gebouwen en organisatie. Een gezonde werkomgeving voor de medewerkers is hierbij een belangrijke factor. Vanuit onze overtuiging ‘practise what you preach’ hebben we het gehele proces van de BREEAM-certificering succesvol binnen onze eigen organisatie geïnitieerd en begeleid.”

Snelle verbetering duurzaamheidsscore

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council: “Royal HaskoningDHV heeft binnen een halfjaar zijn duurzaamheidsscore van BREEAM-NL verbeterd van ‘Very Good’ naar ‘Excellent’. Hiermee toont Royal HaskoningDHV aan dat er in korte tijd veel winst te behalen is met het doorvoeren van verduurzaming in de bedrijfsprocessen. Tevens laat de certificering zien dat succesvolle duurzame renovatie ook mogelijk is met een oud pand uit 1971.”

Over het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV

Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV aan de Laan 1914 in Amersfoort bestaat uit twee gebouwen. Het kantoortuin-gebouw, dat in 1971 in gebruik werd genomen, is ontworpen door architect David Zuiderhoek. Het tweede gebouw dateert uit 1999. In 2011 ronde het bedrijf een integrale renovatie af van het oude gebouw waardoor het energielabel van G naar A ging. Een groot pakket aan maatregelen werd doorgevoerd met behoud van de hoge tevredenheid van de gebruikers. Zo kwam er een nieuwe glazen gevel, zongestuurde lichtwering, dakisolatie, slimme verlichting en klimaatinstallaties, en hergebruik en toepassing van milieuvriendelijke materialen.

 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'