Dutch Green Building Guide de nieuwe online gids voor duurzame projecten en producten

Tijdens het Nationale BREEAM Congres op 23 maart is de Dutch Green Building Guide officieel gepresenteerd aan het publiek. De Dutch Green Building Guide is een online gids voor duurzame projecten en de duurzame diensten en producten die hieraan hebben bijgedragen. De ontwikkeling van Dutch Green Building Guide werd mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO.

Primeur

Het is de eerste keer dat een online platform op deze wijze duurzame projecten koppelt aan producten en diensten. Directeur van DGBC Annemarie van Doorn vertelt erover: “Architecten, eindgebruikers, opdrachtgevers en andere partijen zien overal in het land mooie en duurzame projecten ontwikkeld worden. Dat willen zij ook. Maar in het brede aanbod weten zij vaak niet met welke producten en diensten zij aan de slag moeten. De Dutch Green Building Guide voorziet in die behoefte.”

Bewezen duurzaamheid

Binnen een paar klikken vindt de bezoeker van de Dutch Green Building Guide de meest duurzame bouwprojecten van Nederland. Bij deze projecten staan ook de producten en diensten vermeld die hebben bijgedragen aan de hoge duurzaamheidsprestatie van het gebouw. Zo weet de gebruiker precies welke maatregelen bewezen effect hebben.

Voor vraag- en aanbodzijde

Niet alleen voor de vraagzijde in de bouw- en vastgoedsector is de Dutch Green Building Guide een waardevolle tool. Ook aanbieders van producten en diensten hebben met het online platform een interessant podium om hun aanbod te etaleren, stelt Van Doorn. “Op deze manier komen vraag en aanbod mooi samen in duurzame projecten.”

De inspiratiebron

In de database van Dutch Green Building Guide staan inmiddels al bijna 700 duurzame voorbeeldprojecten en bijna 300 organisaties met hun duurzame aanbod. “Het is de bedoeling dat het uitgroeit tot dé inspiratiebron om aan de slag te gaan met het verduurzamen van de gebouwde omgeving”, stelt Annemarie van Doorn.

Mogelijk gemaakt door ABN AMRO

ABN AMRO heeft de ontwikkeling van de Dutch Green Building Guide mede mogelijk gemaakt. Die betrokkenheid is niet voor niets. Vanaf de oprichting van DGBC is ABN AMRO al een betrokken partner. Ook is de bank hard bezig haar eigen portefeuille te verduurzamen. Die inspanningen leverden verschillende BREEAM Awards op. Het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan kreeg in 2016 zelfs het hoogst haalbare in-Use certificaat. ABN AMRO is nu met de volgende stap bezig, door duurzaamheid uit te werken in circulaire verdienmodellen. Daarmee wordt volop geëxperimenteerd met de bouw van het Circulair Paviljoen aan de Zuidas in Amsterdam. Petran van Heel, Sector Banker Bouw/Vastgoed van ABN AMRO: “De kennis die we met onze verduurzaming opdoen, gebruiken we niet als concurrentievoordeel, maar juist als kennis die gedeeld moet worden. Dat doen we door initiatieven als Greenquest, maar ook door kennisdeling mogelijk te maken zoals met de Dutch Green Building Guide. We ondersteunen deze initiatieven met eigen ervaringen en bespreken de mogelijkheden met onze klanten. Onze klanten erkennen en waarderen onze inzet om kennis te delen en samen te werken aan een duurzamer verdienmodel en een betere wereld. Daar kun je niet tegen zijn.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.dutchgreenbuildingguide.nl.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'