Dutch Green Building Council maakt werk van Waardevolle Scholen

Dutch Green Building Council presenteerde afgelopen week tijdens de Dutch Green Building Week 2016 de toolkit Waardevolle School. Met deze methode wordt gewerkt aan de verduurzaming van scholen. Daarbij ligt de focus op het gebouw, het beheer, de educatie en het gedrag. Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council: “Door deze brede benadering wordt een school niet alleen duurzaam, maar ook waardevol.”

De Waardevolle School 

Het project De Waardevolle School is een vervolg op het initiatief dat tijdens de Dutch Green Building Week 2015 is genomen. Vele partners van deze duurzame week verbonden zich destijds aan een maatschappelijk project. Dat werd de verduurzaming van de Vrije School Zaanstreek. Vanuit dit pilotproject is de methode voor De Waardevolle School ontwikkeld.

Integrale benadering

De gedachte van De Waardevolle School is een integrale benadering op duurzaamheid. Naast de duurzaamheid van het schoolgebouw is er ook aandacht voor beheer, de educatie en het gedrag.

Samenwerking

Naast de integrale benadering is een goede samenwerking erg belangrijk in dit project. Van Doorn vertelt hierover: “De praktijk wijst namelijk uit dat het de vragende én de aanbiedende partijen maar moeilijk lukt elkaar goed te vinden. En elkaar écht te begrijpen. Met De Waardevolle School stimuleren we de vrager het juiste te laten vragen. En de aanbieder het goede te laten aanbieden. Waardevol opdrachtgever- en opdrachtnemerschap noemen we dat.”

Werkboek

De toolkit Waardevolle School is een werkboek voor partners in de bouw- en vastgoedsector. Aan de hand van deze methodiek kunnen zij aan de slag om waardevolle stappen te (leren) zetten. Het werkboek biedt verhalen die het perspectief van de school verduidelijken en handige tips die helpen om het gebouw van waarde te laten zijn voor het onderwijs.

Ontwikkeling site

Dit werkboek is het eerste onderdeel van een complete toolkit die wordt ontwikkeld. Het beknopte werkboek wordt aangevuld met een uitgebreide website. Deze site zal de ambassadeur nog meer informatie bieden over hoe een school te verduurzamen. Het werkboek is te vinden op www.waardevolleschool.nl

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'