Drie unieke BREEAM-NL certificaatuitreikingen tijdens succesvol openingscongres DGBW

Tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week heeft Venco Campus het allerhoogste BREEAM-NL certificaat voor een opgeleverd gebouw uitgereikt gekregen uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council. “Venco Campus heeft de lat voor duurzaamheid weer een stuk hoger gelegd.”


Van Uffelen roemt gebruiker en eigenaar Cor van de Ven van het ei-vormige pand in Eersel: “Venco Campus is tot het maximale gegaan. Compromisloos het gehele dak belegd met zonnepanelen bijvoorbeeld. Of hun eigen technieken toegepast in hun eigen pand. Dat is bijzonder. Het gebouw is een geheel eigen creatie waar de passie en trots vanaf spat. Het maakt Venco Campus een van de koplopers op het gebied van verduurzaming.”


Ook 5 sterren voor Ecomunitypark
Ook 5 BREEAM-NL sterren waren er voor Ecomunitypark in de gemeente Ooststellingwerf. Het is de eerste keer dat een totaal gebied zo’n hoge waardering heeft gekregen. “Op een duurzame wijze een totaal gebied ontwikkelen staat nog in de kinderschoenen”, zei DGBC-directeur Stefan van Uffelen. “Daarom is het ontzettend spannend wat er in Ooststellingwerf gebeurt.” Ecomunitypark is een op en top duurzaam bedrijventerrein dat is ontstaan op initiatief van ondernemer Anne Jan Zwart van EcoStyle in samenwerking met de gemeente en de provincie Friesland.


ZIGGO: het eerste datacenter met BREEAM-NL
Een ander bijzonder certificaat was er voor ZIGGO. Stefan van Uffelen overhandigde het eerste BREEAM-NL certificaat voor een datacenter. “Datacenters zijn de energieverbruikers van de toekomst. Het is goed dat ZIGGO werk maakt van de verduurzaming van datacenters”, aldus Van Uffelen. “Dit is het eerste, maar er volgen er meer. Dat is een goede zaak. Laat dit ons ook aan het denken zetten over hoe het met ons eigen dataverkeer is gesteld, en of het zuiniger kan.”

Zachariasse winnaar Duurzame 50 Vastgoed NL
Naast de uitreiking van BREEAM-NL certificaten werd tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week ook de winnaar van de Duurzame 50 Vastgoed NL bekend. Uit handen van Coen van Oostrom (OVG), de winnaar van vorig jaar, kreeg Coert Zachariasse van Delta Development Group de cheque van 5.000 euro overhandigd. Zachariasse heeft zich het afgelopen jaar het meest sterkgemaakt voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het geldbedrag komt geheel ten goede aan een duurzaam en goed doel.

En veel sprekers van formaat
Het programma van het openingscongres stond verder nog bol van sprekers van formaat. Zo opende Marnix Norder (wethouder stadsontwikkeling van de gemeente Den Haag) officieel het congres. Ook Willem Vermeend was een van de sprekers. Hij gaf zijn visie op de toekomst en stelde dat duurzaamheid geen onderdeel is van de economie, maar feitelijk dé economie is. Jane Henley, CEO van de World Green Building Council kwam speciaal voor de aftrap van de Dutch Green Building Week vertellen over de businesscase van duurzaam bouwen. AZ directeur Toon Gerbrands vertelde over de weg naar succes. En Hans de Jonge, hoogleraar Vastgoedbeheer en Ontwikkeling aan de TU Delft poneerde pittige stellingen over vastgoed- en vestigingsvraagstukken in de wereld, maar ook in Nederland.

150 evenementen
Komende dagen staan er nog vele duurzame evenementen op het programma tijdens de Dutch Green Building Week. De week wordt afgesloten op vrijdag tijdens het slotfeest in het Museon. Wethouder Rabin Baldewsingh (Duurzaamheid) sluit de Dutch Green Building Week hier officieel af.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'