DGBC presenteert Meerjarenplan 2015-2017: ‘Vraagzijde centraal, focus op bestaande bouw en woningbouw’

Dutch Green Building Council presenteert deze week haar Meerjarenplan voor de periode 2015 tot en met 2017. Hierin staan de plannen, thema’s en focusgebieden voor de komende jaren. Het is de uitdaging van DGBC om de vraagzijde te motiveren aan de slag te gaan met verduurzaming van de gebouwde omgeving. De focus ligt op bestaande bouw en woningbouw. Jaap Gillis (CEO Bouwfonds IM), tot 1 juli voorzitter van DGBC: “De plannen zijn ambitieus. Maar we zijn met meer dan 360 participanten en kunnen gezamenlijk veel bereiken.”

De afgelopen jaren is veel opgebouwd op het gebied van duurzaam bouwen. De bouw- en vastgoedsector heeft grote stappen gezet. Er zijn mooie projecten gerealiseerd, innovatieve oplossingen bedacht en “best practices” en kennis gedeeld. Nu is het tijd voor ‘the next step’. Gillis: “We moeten de vraag naar duurzaam vastgoed verder stimuleren. Pas dan komt verduurzaming echt in een stroomversnelling. Inspirerend leiderschap is daarbij essentieel.”

Focus en thema’s

In haar Meerjarenplan geeft DGBC aan zich te focussen op de woningbouw en bestaande bouw. “Hier is nog veel winst te behalen”, stelt Gillis. “Dit wil overigens niet zeggen dat duurzame nieuwbouw geen aandacht meer krijgt.” Belangrijke duurzaamheidsthema’s voor de komende jaren zijn gezondheid en circulaire economie. “Als netwerkorganisatie willen we hier kennis over ontwikkelen en ervaring over uitwisselen.”

Zes rollen

Dutch Green Building Council wil een belangrijke rol spelen in de transitie naar een circulaire economie waarin het prettig wonen, werken en leven is. Om die missie na te jagen vervult DGBC als onafhankelijke netwerkorganisatie verschillende rollen. DGBC wil stimuleren, communiceren, verbinden, inspireren, opleiden en certificeren. Voor iedere rol heeft DGBC in het Meerjarenplan doelstellingen geformuleerd die het wil behalen.

Online

De komende weken wordt het Meerjarenplan 2015-2017 verspreid onder de participanten. Het Meerjarenplan is ook online te lezen. Op www.dgbc.nl/meerjarenplan worden de verschillende hoofdstukken compact getoond, is de voortgang op de doelstellingen te volgen en daarnaast hebben bezoekers de mogelijkheid te reageren. Jaap Gillis: “Wij zijn uiteraard benieuwd naar de reactie op onze plannen en nodigen iedereen van harte uit mee te denken, te ontwikkelen en te delen.”

Bekijk ook het DGBC Meerjarenplan 2015-2017.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'