DGBC: 'Maatregel ING Real Estate Finance mooie stap in verduurzaming vastgoed'

ING Real Estate Finance gaat over een jaar alleen kantoorpanden financieren die voldoen aan de voorwaarden voor een groen energielabel. Dat meldde onder andere Nu.nl deze morgen. Dutch Green Building Council ziet deze maatregel als een mooie stap in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Afgelopen maand was een groot deel van de Nederlandse vastgoedfinanciers, waaronder Peter Göbel van ING Real Estate, aanwezig op de Green Leadership Summit van DGBC. De banken gaven toen ook aan stappen te willen zetten in groenfinanciering. 

Plannen voor verduurzaming

Naast de 100% groenfinanciering wil ING Real Estate Finance ook dat klanten binnen een jaar met concrete plannen komen om hun kantoorpanden te verduurzamen. Per 2023 wil het financiële concern geen ''bruine panden'' meer in zijn portefeuille hebben. Die komen na 2017 dus al niet meer in aanmerking voor financiering, tenzij er door de eigenaren een verduurzamingsplan is opgesteld.

In lijn met labelverplichting 

De plannen van ING zijn in lijn met de nieuwe wetgeving die minister Stef Blok (Wonen) heeft aangekondigd, waarbij vanaf 2023 kantoorpanden verplicht ten minste energielabel C moeten hebben om nog langer als kantoorpand verhuurd te mogen worden. Omdat veel vastgoedleningen een looptijd van vijf jaar hebben, wordt deze eis al vanaf 2018 door ING in de leningsvoorwaarden meegenomen.

Bron: Nu.nl

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'