“Denk in kansen in plaats van uitdagingen”

De wereld een beetje beter en mooier maken: het credo is haar op het lijf geschreven. Liesbeth van Tongeren was zeven jaar lang directeur van Greenpeace, waarna ze vanaf 2010 een Tweede Kamerzetel had voor GroenLinks. In mei van dit jaar verruilde ze het Binnenhof voor Het Haagse Spui, om aan de slag te gaan als wethouder Duurzaamheid en Energietransitie.

Tijdens de Dutch Green Building Week ondertekende ze de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag (foto); een samenwerking die er toe moet leiden dat de belangrijkste overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag in 2040 klimaatneutraal zijn.

Er wacht haar een flinke opgave, maar Van Tongeren ziet vooral kansen in plaats van uitdagingen. “Er zijn heel veel mogelijkheden om Den Haag te verduurzamen, daar wil ik enthousiasme voor creëren.”                    

Wat heeft u nodig om Den Haag Paris Proof te krijgen?

“Technisch gezien is er enorm veel mogelijk en ook het bouwen kunnen we wel. Daar maak ik mij geen zorgen over. Het belangrijkste is dat we zowel de inwoners als de bedrijven meekrijgen en draagvlak creëren voor onze plannen. Ik ga de groene pioniers in stad vragen mij daarbij te helpen. In februari was de Haagse Energietop waarbij het Haags Energienetwerk, corporaties, netwerkbedrijven, energieleveranciers en bewonersinitiatieven zijn betrokken. Zij willen graag samenwerken aan de Haagse energietransitie. Ik hoef het dus niet alleen te doen.”

Hoe denkt u de bewoners van de stad in beweging te krijgen?

“Ik denk in kansen in plaats van uitdagingen. Ik ben op zoek naar wat wél kan en waar enthousiasme voor is. Verduurzamen creëert werkgelegenheid en zorgt voor bedrijvigheid. Het is belangrijk om de mogelijkheden te laten zien. Iedere duurzame straat of buurt zouden we wat meer moeten vieren. Verduurzamen moet eigenlijk het nieuwe ‘normaal’ worden. Energiezuinige huizen leveren bewoners een lagere energierekening op én een gezonder binnenklimaat. Daar heeft toch iedereen behoefte aan?”

Meer lezen? Bekijk het gehele interview met Liesbeth van Tongeren in het magazine Toekomstbouwers

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'