De klimaatambities van Revolve Development

Denk je aan Parijs, dan denk je wellicht aan de Eiffeltoren of de prachtige monumentale gebouwen in de stad. Maar in Pijnacker dromen ze niet over Franse architectuur of sfeer, maar over klimaatambities van Parijs. Ontwikkelaar Revolve ontwikkelt en bouwt hier het project Knoest, volledig ‘Paris Proof’. Hoe pakken ze dit aan?

Bij duurzaam bouwen gaat het al snel over het terugbrengen van het energieverbruik door betere isolatie en efficiënte installaties. Maar materiaalgebruik is tegenwoordig net zo belangrijk geworden. Het winnen van grondstoffen, het transport én de productie van materialen als beton, baksteen en staal kosten veel energie. Dennis Hauer van Urban Climate Architects is al jaren bezig met de overstap naar biobased bouwmaterialen. “Bouwen we door zoals we dat momenteel doen, met voornamelijk CO2-intensieve materialen, dan gaan we de klimaatdoelen nooit halen. Punt.” 

Daarom stapt Dennis over op alternatieven, zoals hout en andere biobased materialen. “En nee, dat hoeft echt niet in één keer. In Knoest werken we bijvoorbeeld met een hybride constructie. Daar passen we alleen circulair beton toe waar grote draagkracht vereist is en gebruiken we verder alleen hout en biobased materialen. Met een schaalgrootte van 3.200 m2 BVO, met 29 appartementen verdeeld over vier verdiepingen, is het heel dankbaar om dat goed te onderzoeken.” 

‘Ambities? Aan de voorkant alsjeblieft’

Voor projectmanager Jacqueline de With-de Blécourt van Revolve lagen de ambities al aan de voorkant van het ontwikkelproces vast. Op energetisch niveau, maar ook de keuze om te gaan werken met een hybride, houten CLT-constructie. “Dat is de belangrijkste duurzaamheidskeuze geweest. Biobased materialen gebruiken die CO2 opslaan in plaats van produceren. Het project moet een aandeel leveren in het verbeteren van de klimaatambities. Daarom hebben we heel strak gestuurd op een MPG-score van onder de 0,35. Daar houden we ons nog steeds aan.”

Lees het volledige interview hier.

Revolve Development is één van 17 ondertekenaars die vandaag op vastgoedbeurs PROVADA het Paris Proof Commitment ondertekenen. Lees hier meer

DGBC-partners

Revolve Development

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria