Column Future Leader Niels Tijhuis: Het magische jaar 2050

Als ik onze klimaatambities en -doelstellingen mag geloven, dan maak ik in mijn leven mogelijk een magisch jaar mee: het jaar 2050.

Ik zeg mogelijk én magisch.

Mogelijk, want ondanks dat ik een millennial ben en de gemiddelde levensverwachting ondertussen op 83 jaar ligt, vraag ik mij soms af of ik het mee ga maken. Zijn bijvoorbeeld de gevolgen van klimaatverandering wel meegenomen in onze levensverwachting?

Neem de toename van vluchtelingen uit onbewoonbaar geworden gebieden.
Als je ziet hoeveel hartfalen wij Nederlanders de afgelopen jaren kregen bij het idee dat we enkele tienduizenden vluchtelingen in ons landje zouden moeten opvangen. Dan lijkt een aantal van honderden miljoenen in 2050 - enkel door klimaatverandering - een belangrijke factor om mee te wegen. 

Of wat dacht je van de levensverkortende luchtvervuiling, veroorzaakt door het vlieggedrag van types die - ondanks dat ze soms van alles roepen over duurzaamheid, zoals ondergetekende - de hele wereld overvliegen om te genieten van exotische flora en fauna. Nu het er nog is. De toename van de toeristische luchtvaart in de komende decennia maakt het halen van de Parijse klimaatdoelen ondertussen onmogelijk.
 
Daarom magisch.

 
Magisch, want in 2050 stoten we geen broeikasgassen meer uit, bestaat er geen afval meer en draait onze samenleving volledig op duurzame energie. Als we dat realiseren door vooral dingen te roepen en maar weinig te doen, dan komt dit bijzonder dicht in de buurt van de definitie van magie.

Daarom een oproep aan alle leiders, volgers en alles daartussenin: als je niet gelooft in magie, maar wel in jezelf en in een mooie en leefbare toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen, zorg dan dat jouw keuzes en beslissingen daaraan bijdragen. Iedere dag weer! Anders is het gewoon niet mogelijk.
 
Minder magie, meer actie!


Niels Tijhuis

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program 2017. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma.

Voor meer informatie over het Future Leaders Program 2018 kun je terecht op: https://www.dgbc.nl/flp

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'