Build to Bloom – Google leidt de weg met het kiezen van gezonde materialen voor hun gebouwen

Hoofddorp - Build to Bloom, georganiseerd door het Cradle to Cradle Products Innovations Institute met de Dutch Green Building Council, vond plaats op 17 juni in Park 20|20 in Hoofddorp. Het event gaf aandacht aan de laatste trends en ontwikkelingen van circulaire gebouwen en bevatte een aantal inspirerende sprekers waaronder Google’s Anthony Ravitz en Christopher Lewis, President en CTO van ROMA Paint.

Missie

“Wij willen dat mensen zich beter voelen in de ochtend, creatief voelen en zin hebben om naar hun werk te gaan,” zegt Anthony Ravitz. Als Head of Real Estate & Workplace Services, heeft Ravitz te maken met de gezondheid, veiligheid en het algemeen welzijn van alle Google werknemers wereldwijd. Deze ambitie komt regelrecht van de top, met sterke steun van medeoprichter en CEO Larry Page, van wie bekend is dat hij in de gebouwen rondloopt met een luchtdeeltjesmeter. Ondanks dat dit niet de kernactiviteit van Google is, nemen zij het faciliteren van de meest gezonde werkplekken serieus.

Uitdagingen

In 2010 startte Google met het Healthy Materials Program, een baanbrekend initiatief dat gezonde producten en materialen identificeert voor alle Google gebouwen wereldwijd, en dat recentelijk de Cradle to Cradle standaard toevoegde als onderdeel van de selectiecriteria van het programma. De ontwikkeling van het programma kostte 5 jaar waarin zij stuitten op een aantal uitdagingen. Zo bleken er maar weinig geschikte producenten beschikbaar. Het grootste probleem zat in het gebrek aan informatie. Producenten waren niet op de hoogte wat er in hun producten en materialen zat. Google merkte dat degenen die dat wel wisten vaak vele jaren gewerkt hadden met Cradle to Cradle. “That was a big aha moment.”

Meer partners nodig

Om hun ambitie ‘Healthy Buildings for Healthy Google People’ waar te maken, hebben zij meer partners nodig. “Weet wat er in je product zit en zorg voor gezonde materialen,” eindigt Ravitz zijn presentatie. Producenten op het evenement waren enthousiast over de inspanningen van Google. Zij kunnen als belangrijke partner fungeren in de ontwikkeling van gezonde gebouwen en de erkenning van hun producten en materialen in Google’s programma is waardevol.

Andere sprekers

Andere sprekers op Build to Bloom waren Christopher Lewis (ROMA Paint) en Coert Zachariasse (Delta Development Group). Lewis ontwikkelt revolutionair verf dat geen schadelijke stoffen bevat en is gebaseerd op de vier elementen van de natuur, een eeuwenoud model van 44.000 jaar geleden. Zachariasse ontwikkelde o.a. het circulaire Park 20|20 waarmee hij anderen inspireert door te laten zien dat gezond en veilig bouwen al mogelijk is.

Quotes

“The Dutch are willing to take risks. Not perfect start, but we will get there. Google appreciates that.”
– Anthony Ravitz, Head of Real Estate & Workplace Services, Google

“Anything can kill you”, but that does not mean our buildings should.”
– Stacy Glass, VP Built Environment, Cradle to Cradle Products Innovations Institute

“We besteden 80% van onze tijd in gebouwen dus het is belangrijk dat gebouwen gezonde en veilige plekken zijn.”
Annemarie van Doorn, Directeur Dutch Green Building Council

“Nature has the ideal. Architects should imitate nature.”
– Christopher Lewis, CTO ROMA Paint

“The focus with sustainable buildings has long been on energy efficiency. But the real value of buildings lies actually in the people that live and work there (and not in the bricks). So people enable the real value creation. By focusing on well-being (instead of mere energy efficiency) you can actually save up to 6 times the costs!”
– Coert Zachariasse, CEO Delta Development Group

Bekijk ook de foto's.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'