BREEAM-NL voor Dummies: Ontwikkelen binnen de stad levert punten op

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leidt uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). Deze keer uitgelicht in de categorie Ecologie & Landgebruik: LE1.

Dat het niet goed is voor het milieu om te gaan bouwen in een natuurgebied spreekt voor zich. Maar waar doe je dan wel goed aan? Wat is duurzaam? En levert ook nog eens een hoge BREEAM-NL score op?

Bouwen binnen de stad
Het is goed om in gebieden te bouwen die al redelijk zijn volgebouwd. Binnen de bebouwde kom dus. Binnen de stad bouwen is nu eenmaal beter voor de ecologische waarde van Nederland dan bouwen buiten de stad. De ruimte in ons land is schaars en daar moeten we zuinig mee omgaan. Bovendien moet een wildgroei van gebouwen in landelijke gebieden worden voorkomen.

Bouwen op gebruikte plekken
Daarnaast is het goed voor het milieu om op plekken te ontwikkelen die al wel eens zijn gebruikt. Bouwen op hergebruikt land levert extra punten op. Bouw je op hergebruikte grond, en doe je dat ook nog eens binnen de stad, dan behaal je de maximale score van 5 BREEAM-NL punten.

TIP!
Bouw je binnenstedelijk in de buurt van een OV-knooppunt? Dan behaal je ook nog de maximale 2 BREEAM-NL punten op de credit TRA 1 – Aanbod van Openbaar Vervoer.

Toolbox
Wilt u weten wat de invloed is locatiekeuze en hergebruik van land op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw en Renovatie Toolbox.

Gerelateerd

Podium Amersfoort De Alliantie

De Alliantie: ‘Woningen met slechte energielabels willen we uitfaseren’

Luchtfoto Den Haag

DGBC over regeerprogramma en troonrede: 'Van bouwopgave naar woonopgave'

Upcycling beton

Dura Vermeer en C2CA verminderen CO2-uitstoot beton door upcycling van betonpuin