BREEAM-NL de basis voor werken met WELL Building Standard

Zo’n 30% van de onderwerpen uit de WELL Building Standard zijn vergelijkbaar met die van het BREEAM-NL keurmerk Nieuwbouw en Renovatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Dutch Green Building Council (DGBC), beheerder van BREEAM-NL. Het duurzaamheidskeurmerk voor de gebouwde omgeving vormt zodoende een goede basis voor het werken met WELL.

DGBC heeft het thema gezondheid al geruime tijd hoog op de agenda staan. Het is een van de kernthema’s van de netwerkorganisatie en komt geregeld terug in de producten en evenementen van DGBC. DGBC kijkt daarom met veel belangstelling naar de ontwikkelingen rond gezondheid in relatie tot gebouwen en ziet dat WELL in opkomst is.

WELL is een internationale standaard die gericht is op gezondheid en welzijn van mensen in de gebouwde omgeving. WELL wordt voornamelijk in Amerika gebruikt, maar krijgt ook in Europa steeds meer aandacht. Verschillende partijen omarmen deze nieuwe methodiek en werken eraan om certificering van gezonde gebouwen ook in dit deel van de wereld mogelijk te maken.

WELL versus BREEAM-NL

Zowel BREEAM als WELL onderschrijven het belang van gezonde gebouwen. Het is een belangrijke motivatie om de kwaliteit van de gebouwde omgeving te verbeteren. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen de twee methodieken. Zo komt de categorie gezondheid uit de BREEAM-NL methodiek volledig terug in WELL. Het gaat daarbij om richtlijnen over ventilatie, lichthinder en daglichttoetreding.

Verschillen zijn er uiteraard ook. Een groot deel van de WELL onderwerpen gaan over onderwerpen die niet direct aan het gebouw zijn gerelateerd. Denk hierbij aan gezonde arbeidsomstandigheden zoals het aanbieden van fitnesslessen en het aanbod van gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Duurzaamheidsonderwerpen zoals CO2-uitstoot, afval of ecologie worden niet in WELL behandeld, maar komen wel weer terug in BREEAM-NL. Daarmee is WELL een gezondheidskeurmerk en BREEAM-NL een duurzaamheidskeurmerk met gezondheidscriteria. 

Samenwerken

De BRE, de ontwikkelaar van het BREEAM keurmerk, voert op dit moment gesprekken met het WELL Building Institute om te onderzoeken in hoeverre de twee systemen elkaar kunnen versterken en certificering kan worden afgestemd in de beweging richting een duurzame en gezonde gebouwde omgeving. Eind van dit jaar zal hier meer duidelijkheid over worden gegeven.

Onderzoek van DGBC

Vooruitlopend hierop heeft DGBC voor de Nederlandse markt al onderzoek gedaan naar de complementaire waarde van BREEAM-NL en WELL. Uit dit onderzoek blijkt dus dat een derde van de onderwerpen overeenkomt en BREEAM-NL zodoende een goede basis is om met de WELL methodiek aan de slag te gaan.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'