Bram Adema van CFP: “Wij hebben geen duurzaamheidsstrategie, onze strategie is duurzaam”

Corporate Facility Partners (CFP) is een van de sponsors van de Dutch Green Building Week. Tijdens de week, die wordt gehouden van 26 t/m 30 september 2016, worden verspreid door het gehele land evenementen georganiseerd die te maken hebben met duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Dit jaar is het thema ‘IMPACT’. Op welke wijze werkt CFP aan het realiseren van maximale impact? Directeur Bram Adema vertelt erover.

Op welke wijze is duurzaamheid ingebed in jullie organisatie?

Bij CFP is duurzaamheid niet iets aparts. Wij hebben geen duurzaamheidsstrategie, maar onze strategie is duurzaam. Wij willen van deze aarde een betere plek maken, waar mensen - waaronder ook onze klanten - gezond en gelukkig zijn en waarin wij als bedrijf van toegevoegde waarde kunnen zijn en zodoende succesvol kunnen blijven ondernemen.

Op welke wijze is CFP actief in het bereiken van maatschappelijke impact?

Er zijn in Nederland 8 miljoen gebouwen. CFP is dé partner om die gebouwen duurzamer te maken. We doen dat nu al voor 50.000 gebouwen. Met onze tools, onze scans en onze services. Daarnaast organiseren we congressen, zijn we actief in de media en schrijven we artikelen om kennis te delen. We geven daarmee handelingsperspectief zodat gebouw eigenaren, beheerders en gebruikers, zelf aan het stuur zitten van de verduurzaming van hun gebouw of portefeuille.  Wij hebben als doelstelling om voor alle gebouwen een CO2-reductie te behalen van minimaal 50%. 25% door besparing, en 25% door duurzame energieopwekking.

Wat is de impact van CFP op het verduurzamen van de gebouwde omgeving? 

We zetten onze dienstverlening in voor al meer dan 50.000 gebouwen in Nederland. Voor SNS Bank hebben we bijvoorbeeld 70% CO2-reductie bereikt, voor de Sociale Verzekeringsbank zelfs 90%. Daarnaast zijn we sinds twee jaar bezig met de CSR Manager, een online service om inzicht te krijgen in de gebouwprestaties om die vervolgens te verbeteren. Al meer dan 25.000 gebouwen, waaronder die van ING en ABN Amro, doen mee. We beginnen altijd met een analyse van de energie-inefficiency en stellen we vast hoe je kunt besparen. Vervolgens voer je duurzame maatregelen in op natuurlijke momenten. Daarna bekijk je of je zelf of extern groen kunt opwekken. Tot slot kun je ook duurzame certificaten kopen. Bij al deze maatregelen ligt de nadruk niet alleen op energie, maar op alle duurzaamheidsonderwerpen. Een veilige en gezonde werkplek is immers minstens zo belangrijk.

Op welke manier zijn jullie actief die impact te vergroten, ook in het licht van de klimaatdoelstellingen?

Wij doen er alles aan om onze impact te vergroten. Zo hebben we een jaarlijks congres over innovatie dat we samen met DGBC, MVO Nederland, FMN en de NeVaP. Ook zijn we een van de initiatiefnemers van de Green Deal Circulaire Gebouwen, waarbij 63 partijen zijn betrokken. We ontwikkelen een gebouwenpaspoort aan de hand waarvan kan worden verduurzaamd. Tevens zijn we sinds twee jaar bezig met de CSR Manager, een online service om inzicht te krijgen in de gebouwprestaties om die vervolgens te verbeteren. Al meer dan 50.000 gebouwen, waaronder die van ING en ABN Amro, doen mee. 

Waarom doet u mee aan de Dutch Green Building Week?

Samen met DGBC en haar partners werken wij aan de verduurzaming van Nederland. De DGBW is dé week om te laten zien wat voor kansen wij zien voor de verduurzaming van Nederland en hoe wij dit kunnen realiseren.

Met welke evenementen zijn jullie actief tijdens de DGBW?

Samen met ABN Amro organiseren we de Innovatiedag. Op een van de grootste locaties van de bank, de Foppingadreef in Amsterdam gaan 20 bedrijven hun innovatie pitchen. Het is de kans om in een middag in contact te komen met de meest succesvolle start-ups van dit moment. Tegelijkertijd word je bijgepraat over de laatste stand van de techniek.

Wat willen jullie de deelnemers aan jullie evenementen meegeven?

Er zijn 8 miljoen gebouwen in Nederland. Ze vertegenwoordigen de grootste quickwin als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Als je in de wereld van de gebouwen werkt, dan is de Dutch Green Building Week het moment om wat te vieren. En te laten zien wat je in huis hebt om ook anderen aan te moedigen impact te maken. 

Bekijk ook de evenementen die DGBC organiseert, waaronder het DGBC Congres IMPACT.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'