Blog: Nieuwe regeling Groenprojecten vs. BREEAM-NL

Op 1 april jl. is de nieuwe Regeling Groenprojecten ingegaan. Met deze regeling beoogt de overheid de investeringen in een duurzamere samenleving te stimuleren. De regeling biedt veel kansen, omdat er minder vereisten zijn en het type projecten waar zij ingezet kan worden is vergroot (o.a. voor gebouwen met industriefunctie en transformatieprojecten). Maar hoe verhoudt zich de regeling met de bekende BREEAM-NL methode? En wat is het voordeel van de nieuwe Regeling Groenprojecten?

Aanvullende criteria

Het eerste antwoord is dat de Regeling Groenprojecten en BREEAM-NL veel overeenkomsten hebben. In de tabel hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste onderdelen voor een nieuwbouw van een utiliteitsgebouw (projectcategorie 9f):

Tabel 1 Vergelijking voorwaarden

Uit tabel 1 blijkt dat de Regeling Groenprojecten een aantal aanvullende en scherpere criteria heeft. In de meeste projecten kan voldaan worden aan de criteria, mits deze tijdig in de ontwikkeling worden gesignaleerd!

Groenverklaring

Het tweede antwoord is dat indien uw project voldoet aan de criteria het mogelijk is om een groenverklaring aan te vragen bij het ministerie van I & M. De groenverklaring biedt u vervolgens de mogelijkheid om een “groene” lening aan te trekken bij een groenbank. Het voordeel van zo’n lening is dat de groenbank een rentekorting geeft, die op dit moment circa 0,5% bedraagt.

Voorbeeldproject

Wanneer er een EPC gerealiseerd wordt die meer dan 30%  lager ligt dan het huidige bouwbesluit (en alle overige voorwaarden worden behaald) dan kan maximaal EUR 600 per m² bvo groen gefinancierd worden. Wanneer er een EPC wordt gerealiseerd van 0 dan mag zelfs EUR 1.000 per m² bvo groen gefinancierd worden.

Is dat veel? Ter illustratie het volgende voorbeeldproject:

  • Project: kantoor van 10.000 m² BVO
  • Investering: 2.200 per m² BVO
  • Totale investering: EUR 22.000.000,-
  • Groene lening:
    • Bij EPC < 70%: EUR 6.000.000,-  / rentebesparing per jaar EUR 30.000,-
    • Bij EPC = 0: EUR 10.000.000,- / rentebesparing per jaar EUR 50.000,-

Het rentevoordeel van groene financiering kent een maximale looptijd van 10 jaar. Dit voordeel kan gecombineerd worden met fiscale stimuleringsmaatregelen zoals MIA of EIA, als uw bedrijf vennootschapsbelasting betaalt.

Meer informatie

Kortom: niet alleen blijft uw object in de toekomst meer waard met een groenverklaring en BREEAM-NL certificaat, het is ook mogelijk om direct financieel voordeel te realiseren! Wie wil dit niet? Meer info over de regeling: www.rvo.nl.

door Steven Doorduyn, Senior Manager, Brink Groep

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. &#039;Sturen op werkelijk energiegebruik&#039; gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'