B4B – Brains4Buildings

Brains4Buildings (B4B) is een vierjarig onderzoeksprogramma, waarin 39 organisaties samenwerken om gebouwen ‘slimmer’ en energiezuiniger te maken. Dat doen ze met behulp van big data, door slimme software te ontwikkelen en kennis te delen.

Het doel van Brains4Buildings is intelligentie toevoegen aan utiliteitsgebouwen:

  • door data van slimme meters, gebouwbeheersystemen en Internet of Things-apparaten te bundelen;
  • door slimme software te ontwikkelen die automatisch tekortkomingen in gebouwbeheersystemen kan detecteren en zelfdiagnoses kan uitvoeren.

Door gebouwen ‘brains’ te geven met behulp van algoritmes en kunstmatige intelligentie kunnen ze bijvoorbeeld inspelen op het (voorspelbare) gedrag van gebruikers om zo het energiegebruik optimaliseren.

Naast het verminderen van energiegebruik heeft B4B als doel het comfort te vergroten, te besparen op onderhoudskosten van installaties en flexibel te reageren op vraag en aanbod van energie. Hiervoor worden nieuwe modellen en algoritmen ontwikkeld voor machine learning en kunstmatige intelligentie. Het project richt zich op bestaande utiliteitsgebouwen, zoals kantoren en institutionele gebouwen.

Binnen B4B werken 39 partners samen, waaronder kennisinstellingen, installatiebedrijven, energieadviesbureaus, platformontwikkelaars, gebouweigenaren en -beheerders, technologieleveranciers, brancheverenigingen en andere vakinhoudelijke experts. DGBC is een van deze organisaties. De TU Delft coördineert het project.

Gerelateerd

Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

Het ontstaan van DuPa 2.0: Een revolutionaire stap in het taxeren van vastgoed

DuPa 2.0: Een revolutionaire stap in het taxeren van vastgoed

BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL