Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit nu een steeds grotere rol. De duurzame mogelijkheden en aandachtspunten verschuiven continu. We nemen je de komende jaren stap voor stap mee in het veranderende landschap van duurzaamheid. Daarom starten we met kleinere, maar frequentere updates van alle BREEAM-NL schema’s. 

BREEAM-NL bestaat 15 jaar. Door de jaren heen kregen alle schema's regelmatig een grote update om steeds aan te sluiten op actuele ontwikkelingen. De updates waren vaak zo groot dat gebruikers weer moesten leren werken met het nieuwe schema. De scores van gebouwen die gecertificeerd zijn met verschillende versies zijn niet goed te vergelijken. De grote veranderingen verrasten partijen die met BREEAM-NL werken en zij vonden het lastig om op de veranderingen in te spelen.  Dat moet anders.  

Modulaire updates van alle BREEAM-NL schema's 

Daarom introduceren we modulaire updates van alle BREEAM-NL schema's. Per update is het streven om maximaal 10 procent van het bestaande schema aan te passen, zodat de overgang naar de nieuwe versie een kleine stap is. 

Daarbij staan in elke update een of twee actuele onderwerpen centraal. De wijzigingen rondom een onderwerp verwerken we direct in BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie, BREEAM-NL In-Use en BREEAM-NL Gebied. Dit jaar ligt de focus op klimaatmitigatie en de EU Taxonomie. We streven ernaar om deze eerste modulaire update eind 2024 af te ronden. 

Samen met de markt 

We kijken ook verder vooruit. Welke thema’s verdienen de komende jaren meer aandacht in BREEAM-NL? Dat willen we samen met de markt uitzoeken. Vanuit die bevindingen maken we een toekomstplan om duidelijke verwachtingen te kunnen scheppen. 

We kunnen jouw hulp en ideeën goed gebruiken. In de zomermaanden houden we een marktconsultatie over de geplande wijzigingen in de modulaire update. Na de zomer starten we een project om samen met de markt de onderwerpen voor de modulaire updates van de komende jaren vast te stellen.

Gerelateerd

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Met voornamelijk gebruikte materialen hebben Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Vink Bouw een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig Rijkskantoor

Architectenbureau PTSA ontwerpt 'kantoor vol afval' voor Rijksvastgoedbedrijf

De whitepaper over EU Taxonomie is vernieuwd. Deze herziene uitgave neemt je mee in het hoe, wat en waarom van de EU Taxonomie.

Hoe, wat en waarom over EU Taxonomie