ASR DCRF certificeert eerste serie eengezinswoningen met DGBC Woonmerk

In de gemeente Huizen heeft vastgoedvermogensbeheerder a.s.r. real estate 169 woningen gecertificeerd met het DGBC Woonmerk. Het is de eerste keer dat de nieuwe certificering op zo’n groot bestand met eengezinswoningen is toegepast. “Het zijn mooie objecten om mee te beginnen. Het was meteen een goede en succesvolle toets voor het DGBC Woonmerk”, zegt Rudy van der Helm programmamanager woningen bij DGBC.

Volledig beeld

Met het DGBC Woonmerk kunnen woningeigenaren hun bezit op verschillende onderdelen toetsen. Van der Helm: “Uiteraard zijn de duurzame aspecten van de woning, zoals energie en een gezond binnenklimaat onderdeel van de beoordeling. Maar ook de leefbaarheid van de directe omgeving wordt meegenomen, bijvoorbeeld of er een goede toegang is tot het openbaar vervoer en speel- en sportgelegenheden in de buurt.”
Op die manier ontstaat een volledig beeld van de duurzaamheid van een woning. Die aanpak spreekt Asset Manager Joost Compaan van a.s.r. real estate aan: “We zijn erg blij met de eerste certificering van eengezinswoningen met het DGBC Woonmerk. Door deze woningen te beoordelen middels de richtlijnen van het DGBC Woonmerk krijgen we inzicht in de mate van duurzaamheid van deze woningen.”

Verbetermogelijkheden

Uiteraard maakt het Woonmerk ook inzichtelijk wat de noodzakelijke verbeteringen zijn. Een belangrijk punt voor a.s.r. real estate vertelt Compaan: “Daardoor kunnen we beoordelen waar verbetermogelijkheden liggen en dit inpassen in de verduurzamingsstrategie van ons woningfonds. Deze certificatie is betaalbaar en tevens tijdefficiënt waardoor er gefocust kan worden op de daadwerkelijke verduurzaming.” 

Veel meer in 2019

De doelgroep voor het DGBC Woonmerk is heel divers: van particulieren tot de eigenaren en beheerders van de grote woningbouwprojecten. “Ik verwacht in 2019 dat nog veel meer woningen met DGBC Woonmerk worden beoordeeld”, vertelt Van der Helm. “Uiteraard kan een particulier of huurder zelf de certificeringsprocedure doorlopen en laten toetsen door een auditor, maar wij focussen ons eerst op de grotere vastgoedportefeuilles. Hiermee sluiten we aan bij de voornemens voor de woningmarkt uit het Klimaatakkoord.”

Foto: John Verbruggen

Gerelateerd

Blog: Circulair aanbesteden - deel 3

Blog: Circulair aanbesteden - deel 3

Fosbit en Chess lanceren totaaloplossing voor parkeergarages

Fosbit en Chess lanceren totaaloplossing voor parkeergarages

INNAX: ‘smeed het ijzer als het heet is’

INNAX: ‘smeed het ijzer als het heet is’