Artikel Trouw: "In een gezond gebouw ga je niet noodzakelijkerwijs harder werken"

We besteden 80 procent van onze tijd in een gebouw zonder te weten wat dat precies met onze gezondheid doet. Heel gek, vond de Dutch Green Building Council (DGBC). Gezonde gebouwen leiden tot gezondere mensen en een gezondere omgeving, claimt de raad. En niet alleen managers, maar alle werknemers hebben het liefst vrij uitzicht op een groene horizon.

DGBC

Het rapport ‘Gezondheid, Welzijn en Productiviteit in Kantoren’ is een vertaling van het rapport van de World Green Building Council uit 2014 en waar mogelijk toegespitst op de Nederlandse situatie. Een van de belangrijkste bevindingen is dat slechte luchtkwaliteit de productiviteit van werknemers met wel tien procent kan verminderen. Gebrekkige ventilatie verslechtert de luchtkwaliteit, net als vluchtige organische stoffen in tapijt en meubilair en de damp van printers en kopieermachines.

Meer slapen

Verder blijkt dat mensen die op kantoor bij daglicht werken, 46 minuten langer slapen dan mensen die voornamelijk bij kunstlicht werken, omdat hun natuurlijke slaapwaakritme intact blijft. Een temperatuur tussen de 20 en 25 graden schijnt optimaal te zijn om bij te werken. En als het te lawaaiig is op de werkvloer, kan dat een werkgever 24 arbeidsdagen per werknemer kosten.

Meer invloed

DGBC raadt bedrijven aan om werknemers invloed te geven op het binnenklimaat. Als mensen temperatuur en ventilatie in eigen hand hebben, zijn ze tevredener en stijgt hun productiviteit. Dat leidt zelfs tot een beter energiegebruik, omdat ze worden gestimuleerd om bewust met het gebouw om te gaan. Het optimaliseren van daglicht is niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook voor het milieu, omdat het de afhankelijkheid van kunstlicht vermindert.

Lees het complete artikel in Trouw. Bekijk ook de speciale Gezondheidspagina op de website van DGBC om het rapport te bestellen.

Gerelateerd

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)