Annemarie van Doorn: 'Ik ben op zoek'

Ik ben op zoek. Al een tijdje. En ik kan u verzekeren: het is niet gemakkelijk.

Ik ben op zoek naar iemand met ervaring en met visie, iemand die kan inspireren en een staat van dienst heeft om jaloers op te zijn. Het zijn hoge eisen, ik weet het, maar het is voor de goede (groene) zaak. In Nederland hebben we namelijk dringend behoefte aan groene leiders die helpen de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. Dat het nodig is en urgent bovendien weten we allemaal: wij zijn de eerste generatie die hard wordt geconfronteerd met de klimaatproblematiek en de laatste die het tij nog kan keren.

Opstaan

Ik ben op zoek naar leiders die durven op te staan, die doorbraken kunnen forceren, die met hun visie niet alleen inspiratie zijn voor de andere koplopers, maar ook het peloton in beweging krijgen. Verduurzaming van de gebouwde omgeving, en daarmee de bijdrage die we kunnen leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, is namelijk niet alleen de taak van het (smeltende) topje van de ijsberg, maar van iedereen.

Leiders versus managers 

Natuurlijk, in onze branche en daarbuiten kom ik veel managers, directeuren en CEO’s tegen die de wereld van morgen mooier willen maken dan die van vandaag en gisteren. De vraag is of hier duurzame leiders tussen zitten: een groene manager is immers nog geen groene leider. Daarin zitten minimale maar essentiële verschillen.

Zo'n leider dus, zoekt u mee?

Zo kijkt een manager vooral naar de korte en middellange termijn, terwijl een leider een visionair is. Een manager geeft instructies, een leider geeft richting. Een manager stelt hoe-vragen, een leider vraagt waarom. Een manager stuurt op macht, een leider stuurt op kracht. Een manager stuurt z’n troepen vooruit, een leider loopt vooruit op z’n troepen en neemt ze mee. Een manager vraagt respect, een leider geeft het. Een manager wil stabiliteit, een leider zoekt naar verandering.

Naar zo’n Green Leader ben ik dus op zoek. Zoekt u mee? Kijk op www.greenleaderaward.nl.

Deze column van Annemarie van Doorn is vandaag verschenen in Cobouw.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'