Annemarie van Doorn (DGBC) mee op Noordpool Expeditie Bernice Notenboom

Klimaatjournalist Bernice Notenboom skiet momenteel twee breedtegraden over de Noordpool om de urgentie van wat in het Klimaatakkoord is afgesproken te onderstrepen. Zij onderzoekt wat moet gebeuren om binnen de twee graden opwarming van de aarde te blijven. De expeditie wordt mogelijk gemaakt door onder andere hoofdsponsor ING Real Estate Finance, participant van DGBC. Op 1 mei vertrekt een delegatie uit de bouw- en vastgoedsector met een schip naar de Noordpool om de verrichtingen van Bernice te volgen. Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council is een van de deelnemers aan deze poolexpeditie. Vijf vragen. 

Annemarie, spullen al ingepakt?

Nog niet helemaal hoor. We moeten een hoop meenemen. Natuurlijk warme kleding, muts, handschoenen, maar ook waterdichte schoenen, een absolute must. De speciale winterjas voor deze expeditie heb ik vandaag van ING ontvangen.

Waarom gaat DGBC mee met deze expeditie?

Wij ondersteunen het Klimaatakkoord. En Bernice Notenboom doet onwijs goed werk als klimaatjournalist en onderzoeker. We gaan mee omdat we met de bouw- en vastgoedsector een belangrijke verantwoordelijkheid hebben om de doelen van Parijs te behalen. Met deze expeditie, met aan boord professionals uit de vastgoedwereld, gaan we aan den lijve ondervinden wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. Niet meer ver-van-je-bed, maar dicht-bij-je-bed. De impact die dat maakt moet, als we weer terug zijn in Nederland, een enorme motivatie geven om nog harder aan de slag te gaan.

Wat ga je op het schip doen?

We zitten drie dagen met elkaar op een boot. Dan gaan de corporate pakken letterlijk en figuurlijk uit en krijgen we de echte mens te zien. Met zijn intrinsieke motivatie om de wereld een stukje beter achter te laten. Naar dit soort duurzaam leiderschap ben ik op zoek. Dat gaat het verschil maken. Ik ga veel gesprekken voeren en zal onze achterban op de hoogte houden van mijn bevindingen en ervaringen. 

Wat betekent deze expeditie voor het Deltaplan Duurzame Renovatie?

Met het Deltaplan Duurzame Renovatie willen we met marktpartijen de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland verder versnellen. De deelnemers aan deze expeditie zijn duurzame koplopers en kunnen, nee, moeten een rol spelen als deelnemer aan het Deltaplan Duurzame Renovatie. We hebben elkaar hierin nodig.

Heb je er zin in?

Zin in… het zal een bijzondere ervaring worden. Spannend ook. Ik verwacht dat het schokkend gaat zijn wat we daar gaan aantreffen. En ik hoop dat hierdoor nog meer duurzame leiders gaan opstaan om verder te versnellen.

 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'