DGBW Session: Toxiciteit en smet in de bouw

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Het verkennend DGBC-rapport over toxiciteit en smet in de bouw wordt gepresenteerd en besproken

DGBC heeft op verzoek van RVO een verkennend rapport opgesteld over toxiciteit en smet in de bouw, als onderdeel van de verdere transitie naar een circulaire bouweconomie. Het rapport wordt gepresenteerd en besproken, waarna een discussie volgt. Hoe gaan partijen nu in de praktijk om met toxiciteit? Welke rol speelt dit onderwerp in het bredere plaatje van circulaire ambities? Het rapport is een eerste verkenning, hoe nu verder?

Sprekers tijdens deze DGBW Session

Remy Heijer
DGBC

Jan Kadijk 
DGBC

Joost Vos
Benthem Crouwel Architects

Jip van Grinsven
Alba Concepts

Heijn van Tuijl 
EPEA

Esther Wubben
Nationale Postcode Loterij

Sylvia Renes
BenR Adviseurs voor Duurzaamheid

Ruben Zonnevijlle
DGBC

De voertaal van deze DGBW Session is nederlands.

Aanmelden voor DGBW-online

Om de DGBW Session te bekijken moet je (eenmalig) geregistreerd zijn als bezoeker voor DGBW-online. Registreren als bezoeker kan via de deze pagina. Met deze registraties kan je alle activiteiten op DGBW-online bezoeken.

Onderdeel van jubileumeditie Dutch Green Building Week

De DGBW Session maakt onderdeel uit van de jubileumeditie van de Dutch Green Building Week. De tiende editie van de week vindt plaats van 21 september tot en met 25 september. #MadeinHolland is het thema van de week, waarmee Dutch Green Building Council (DGBC) en haar partners Nederland internationaal op de kaart zal zetten. 

Ga naar de jubileumeditie Dutch Green Building Week


Remy Heijer, Dutch Green Building Council

Remy is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en vormgeving van INSIDE/INSIDE, dé nieuwe duurzame objectieve vergelijkingstool voor interieurs. Door samenwerking met marktpartijen ontwikkeld hij de nieuwe standaard voor duurzaamheid in de interieurbranche. Naast het meetbaar maken van duurzaamheid voor interieur is hij ook helpdeskmedewerker waar alle vragen met betrekking tot BREEAM-NL worden beantwoord. 

De interieurbranche inspireren om te verduurzamen op een gefundeerde manier, door inzicht te geven in milieu-impact van producten en materialen en zo kunnen sturen op gerichte verbetering, is de missie van Remy bij DGBC. Zelf zegt hij daarover: “Zodra mensen inzien dat verduurzaming geen afbreuk hoeft te doen aan gemak, comfort, esthetiek of investeringen maar duurzaamheid hier juist aan bijdraagt, kunnen we grote stappen gaan maken.”

Na zijn studie bouwkunde en Master Real Estate & Housing aan de TU Delft begon hij als projectleider/adviseur in het zorg- en onderwijsvastgoed. Voordat Remy bij DGBC in dienst trad werkte hij als projectconsultant bij Rever Interieurprojecten, waar zijn carriere in de verduurzaming van de interieurbranche begon.

Jan Kadijk, Dutch Green Building Council

Jan Kadijk is Manager Kennis & Innovatie bij de Dutch Green Building Council. In die functie ontwikkelt hij samen met teams verschillende kennissessies en trainingen. Hij werkte eerder aan kennisoverdracht rond ruimtelijke kwaliteit, regionale samenwerking en slimme steden bij het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting), de Nieuwe Kaart van Nederland, Platform31 en Smartsensors.me.

"Een duurzame gebouwde omgeving komt niet zomaar uit de lucht vallen" stelt Kadijk. "Het is een puzzel die je samen moet leggen. Een slim, duurzaam gebouw komt pas tot zijn recht als het gebied waarin het staat ook duurzaam wordt ingericht. Daarvoor is kennis nodig, maar zeker ook samenwerking met andere stakeholders, en het lef om innovaties toe te passen. DGBC staat met haar uitgebreide participantennetwerk in de voorhoede van nieuwe kennis over een duurzame gebouwde omgeving."

Kadijk is naast zijn werk bij DGBC actief als bestuurslid/programmeur bij stadsplatform TOPdelft.

Joost Vos, Benthem Crouwel Architects

Joost is in 1996 afgestudeerd als bouwkundig ingenieur aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Hij begon zijn loopbaan bij Benthem Crouwel Architects in 1997 en werd partner in 2005.  

Het werk van Benthem Crouwel Architects geeft betekenis aan de omgeving, de ontwerpen voegen waarde toe. Het zijn niet zomaar gebouwen, maar een nieuw deel van de stad of een nieuwe openbare ruimte. Alle ontwerpen zijn slimme en haalbare oplossingen die de gebruiker dienen. 

Een goede verbinding met de opdrachtgever maakt een proces van co-creatie en samenwerking mogelijk, wat samen met uitstekend vakmanschap zorgt voor kwalitatief hoogwaardige gebouwen die opvallen. 

Jip van Grinsven, Alba Concepts

Jip van Grinsven is gedreven, enthousiast en ziet duurzaamheid niet als een kunstje omdat het moet, maar als een noodzakelijk goed. Haar specifieke kijk op duurzaamheid en circulariteit heeft ze te danken aan een brede achtergrond. Als consultant binnen Alba Concepts werkt Jip aan projecten waarbij de combinatie van vastgoed, duurzaamheid en financiën altijd een belangrijke rol speelt. Tevens is zij als inhoudelijk expert betrokken bij de verdere ontwikkeling van Excess Materials Exchange (EME), de datingsite voor materialen. 


Heijn van Tuijl, EPEA

Hein van Tuijl is Managing Director van EPEA Benelux in Eindhoven, een dochteronderneming van EPEA GmbH - onderdeel van Drees & Sommer. In 2010 hielp Hein met het opzetten van het bedrijf, dat vandaag de dag rechtstreeks overleg voert met meer dan honderd Cradle to Cradle bedrijven en overheidspartners in de Benelux. 

Als onderdeel van dat werk richt Hein zich sterk op de ontwikkeling van tools en methodologieën om fundamentele verschuivingen te helpen realiseren in de manier waarop goederen, diensten en gebouwen worden geproduceerd en beheerd. 

EPEA Benelux lanceerde de afgelopen jaren twee grote internationale projecten die hierop gericht zijn: het door de EU gefinancierde 'Buildings As Material Banks'-project (www.bamb2020.eu) gericht op het realiseren van circulariteit in de gebouwde omgeving en 'Healthy Printing!' (www.healthyprinting.eu), gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de materiaalstromen van papier en karton in een circulaire economie. 

Esther Wubben, Nationale Postcode Loterij

Sinds 1992 is Esther Wubben werkzaam bij de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) en heeft zij diverse verbouwprojecten gecoördineerd. 

De organisatie van Goede Doelen Loterij is eind 2018 verhuisd naar één van de meest duurzame ‘vernieuwbouwde’ panden van het land (BREEAM Outstanding). Als projectleider Huisvesting is Esther vanaf het prille begin de spil geweest in het dagelijks contact met het bouwteam dat bestond uit architecten, de aannemer, duurzaamheidsadviseurs en de gemeente. Tijdens het gehele proces zijn alle collega’s betrokken bij de plannen en de te maken keuzes, wat resulteerde in een pand waarin alle medewerkers zich van meet af aan thuis voelden.

Sylvia Renes, BenR Adviseurs voor Duurzaamheid

Sylvia Renes (1961) studeerde bouwfysica aan de TU Eindhoven. In het John B. Pierce Foundation Laboratory (New Haven, US) deed zij onderzoek naar adsorptie en desorptie van gassen aan de oppervlakte van bouwmaterialen.  

In 1988 richtte zij de Club van Stockholm op: een gezelschap dat bestond uit de Nederlandse deelnemers aan het eerste Healthy Building congres in Stockholm. Deze informele club had als doel om de aandacht voor een gezond binnenmilieu hoger op de agenda te krijgen. Dit kreeg een formeel vervolg in de Beleidsgroep Gezonde Kantoren en het Overlegplatform Binnenmilieu.  

Sylvia ontwikkelde vanuit de Rijksgebouwendienst (1989-1993) mede het beleid voor duurzaam bouwen. Vanaf 1995 adviseert zij overheden en marktpartijen die duurzame ontwikkelingen in de gebouwde omgeving willen bevorderen. In 2002 begon ze samen met John Bergs het adviesbureau BenR Adviseurs voor duurzaamzaamheid. Sylvia was als duurzaamheidsadviseur betrokken bij het ontwerp en de realisatie van de nieuwe huisvesting van de Goede Doelen Loterijen.  


Ruben Zonnevijlle, Dutch Green Building Council

Gerelateerd nieuws

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

Dit was Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

Dit was Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen