DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar! Van 40 founding partners groeiden we uit tot een stichting met een achterban van 386 partners uit de hele bouw- en vastgoedsector. De teller staat inmiddels bijna op 100 Paris Proof Commitment ondertekenaars en tot nu toe is 36.845.268 vierkante meter vastgoed gecertificeerd en verduurzaamd met BREEAM-NL. Al die successen vierden we tijdens de Dutch Green Building Week samen met onze partners en iedereen zo belangrijk voor ons is geweest met een waanzinnig feest bij het Scheepvaartmuseum. Gasten werden in stijl ontvangen op de groene loper en daarna maakte de brassband zijn entree in het magisch verlichte atrium. De toon voor een feestelijke avond was gezet. We keken terug op mooie mijlpalen en zetten nieuwe stappen met de lancering van het BREEAM-NL keurmerk Nieuwbouw en Renovatie Woningen. 

Vol trots verwelkomde Annemarie van Doorn, algemeen directeur van DGBC, alle gasten en sprak zij over de ontwikkeling van DGBC door de jaren heen. Er zijn veel stappen gezet om de gebouwde omgeving integraal te verduurzamen, waarbij we ons onder andere richten op CO2-reductie met Paris Proof, circulair bouwen, klimaatadaptatie, sociale duurzaamheid en biodiversiteit. In 2008 werd DGBC opgericht door een handjevol mensen en founding partners uit de markt met als doel: een toekomstbestendige gebouwde omgeving realiseren.  

Van historisch pakhuis naar duurzaam museum 

In die begintijd was er behoefte aan een gemeenschappelijke taal voor duurzaamheid. Dit werd BREEAM-NL. Inmiddels telt Nederland al bijna 3000 BREEAM-NL gebouwen. Eén daarvan is het Scheepvaartmuseum. Tijdens het feest nam Wijnand Mirandolle, hoofd financiën en bedrijfsvoering, de BREEAM-NL plaquette voor het Scheepvaartmuseum in ontvangst. Het pand was ooit een historisch pakhuis en transformeerde naar een duurzaam museum. Mirandolle vertelt over het verleden en de toekomst van het Scheepvaartmuseum in ons digitale magazine Toekomstbouwers. 

Lancering BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 

Daarna was er weer een feestelijk moment voor BREEAM-NL: het keurmerk Nieuwbouw en Renovatie Woningen werd gelanceerd. Annemarie Van Doorn overhandigde de beoordelingsrichtlijn aan Daphne Braal-Verhoog, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Vidomes en bestuurslid van DGBC. Braal: “Het getuigt van ambitie als opdrachtgevers BREEAM-NL opnemen in het Programma van Eisen.” Programmamanager Thomas Heye over het keurmerk: “De nieuwe richtlijn is up-to-date qua duurzaamheidsthema’s en makkelijker leesbaar.” 

Feest voor en door partners tijdens Dutch Green Building Week 

De avond was een mooie afsluiter van de regiodagen van de Dutch Green Building Week. In 4 dagen reisden we naar 4 regio’s, waar we te gast waren bij enkele partners en een uiteenlopende evenementen organiseerden rondom het thema ‘Elke schakel telt’. Het jubileumfeest werd mede mogelijk gemaakt door drie van onze partners: ABN AMRO, a.s.r. real estate en CFP Green Buildings. Benieuwd hoe zij het thema ‘Elke schakelt telt’ in de praktijk brengen? Lees het in ons digitale magazine Toekomstbouwers. 

Bekijk hier alle foto's

Gerelateerd

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024