Dit was Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

Van het Rotterdamse Keilepand naar de High Tech Campus in Eindhoven en van Biosintrum in Oosterwolde tot aan het Dura Vermeer Inspiration Centre Utrecht: Dutch Green Building Week reisde het hele land door op zoek naar mooie voorbeeldprojecten, oplossingen en ontwikkelingen die laten zien dat elke schakel telt om een toekomstbestendige gebouwde omgeving te realiseren. We waren te gast bij onze partners GROUP A, Signify, Iedema Projectstoffeerders en Dura Vermeer met programma’s over klimaatpositieve gebiedsontwikkeling, netcongestie, biobased bouwen en de woningopgave. Andere partners en partijen uit de bouw- en vastgoedsector organiseerden activiteiten in de regio. We zetten de hoogtepunten op een rij.

Maandag in regio Rotterdam 

Collectiviteit belangrijk bij duurzame gebiedsontwikkeling

De week ging van start bij het Keilepand in Rotterdam. Het monumentale pand is een proeftuin voor verduurzaming en een collectief werkt hier aan een betere toekomst. Het gebouw is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Merwe-Vierhavens (M4H). Hoe transformeert het oude haventerrein in een klimaatpositief woon- en werkgebied?

Het programma over klimaatpositieve gebiedsontwikkeling toonde de kracht van samenwerking. “Collectiviteit is gigantisch belangrijk bij duurzame gebiedsontwikkeling”, zegt Folkert van Hagen van gastheer GROUP A architects tijdens zijn introductie bij het Keilepand. Maarten Markus (AM) en Rutger Büch delen praktijkvoorbeelden en vertellen hoe zij mensen stimuleren om hun emissies te verminderen en te bouwen binnen het carbon budget. “Het delen van goede voorbeelden werkt”, ervaart Wouter Streefkerk (gemeente Rotterdam). Hij vervolgt: “Het is goed om duurzaam en circulair bouwen vanaf het begin mee te nemen. Dan is dit het echt het doel." Laetitia Nossek (DGBC) beaamt: “Als je achteraf pas nadenkt over duurzaamheid loop je eigenlijk al achter. Denk na over het proces en ga direct met de juiste mensen aan tafel zitten: elke schakel telt.”

De winst van een gezond en circulair kantoor 

Circulariteit en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, toonden Drees & Sommer, EPEA en Kraaijvanger Architects aan tijdens een subsessie. EPEA is de grondlegger van de Cradle to Cradle® ontwerpmethodiek. Vince Limpens (EPEA) licht toe: “Het draait niet om hergebruik van materialen af, maar bij het ontwerp bedenken wat je met de materialen wil en kunt doen. Alle materialen zijn voedingsstoffen die voortdurend herbruikbaar moeten zijn. Daarom legt Cradle to Cradle de nadruk op de kringloop van materialen, maar ook hun samenstelling en de effecten daarvan op onze gezondheid en prestaties. We moeten bewust omgaan met materialen. Nieuwe materialen van gerecyclede PET-flessen zijn niet per definitie zuiver en gezond.”

Bij het Stadskantoor Venlo bracht Kraaijvanger Architects het Cradle to Cradle gedachtegoed in de praktijk. Partner en architect Vincent van der Meulen: “Gebouwen zijn knooppunten waarin diverse stromen samenkomen, en die moeten efficiënter en schoner worden beheerd. Dit gebouw zuivert lucht, hergebruikt water en materialen, is energieneutraal en bevordert gezondheid en biodiversiteit.” Minder slecht is niet goed genoeg, stellen de experts. We moeten gebouwen en producten ontwikkelen zonder toxische stoffen en met zo min mogelijk CO2-uitstoot, maar wel met een positieve invloed op onze gezondheid, de biodiversiteit en de maatschappij”

Van klimaatpositief naar regeneratief 

Hoe gaan we van klimaatpositief naar regeneratief ontwikkelen en bouwen? En waarom is dat zo belangrijk? Herbert Smeenk en Ivo Vonk van TRAJECT Adviseurs & Managers vertelden erover tijdens een subsessie bij het Keilepand. Duurzaam betekent in de praktijk nog te vaak: iets minder slecht doen. Werkelijke duurzaamheid is het langdurig in stand houden van een ecosysteem zonder negatieve invloed op het milieu. Regeneratieve gebiedsontwikkeling betekent een helende werking op het ecosysteem. Dat kan door biodiversiteit integraal te versterken en bodem- en landschapsstructuren logisch te verbinden. Naast ecologie zijn de thema’s water, materialen, mobiliteit en energie van belang. Bij energie gaat het om minder dan nul op de meter (ENG). Vonk pleit voor een Trias Energetica 2.0 met zoveel mogelijk energiebesparing als uitgangspunt. “Gebruik alleen hernieuwbare energie als het echt niet anders kan. Dat maakt zware accu’s overbodig en vermindert netcongestie.”

Dinsdag in regio Eindhoven 

Oplossingen voor netcongestie 

Dat brengt ons bij het thema van dag twee: de file op het elektriciteitsnet. Een expertpanel presenteerde oplossingen voor netcongestie. De bijeenkomst vond plaats bij Signify op de High Tech Campus in Eindhoven. CEO Hellen van der Plas opende het evenement.

Is logistiek vastgoed de energiecentrale van de toekomst? En wat zijn andere oplossingen voor de file op het elektriciteitsnet? Decentrale en lokale energiesystemen, maar ook het nationale systeem efficiënt gebruiken en vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen, stelt het expertpanel bestaande uit Bob Ran (TNO), Ton van Cuijk (Enexis Groep), Willem Alting Siberg (ElaadNL), Martine De Groene (Montea), Martin Mooij en gespreksleider Annemarie Van Doorn (DGBC). Andere ideeën die naar voren kwamen: netbeheerders die groepscontracten aanbieden, ’s nachts je elektrische auto opladen, meer kennis en data delen. Maar bovenal: energiebesparing. “Energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken”, benadrukt Mooij.

Bekijk de presentatie van Eindhoven hier

Woensdag in regio Assen

‘Beweging naar biobased bouwen niet meer te stoppen’ 

Biobased materialen creëren een gezonde omgeving en hebben een positief effect op ons welzijn. Dag drie van de Dutch Green Building Week bij Biosintrum stond in het teken van het opschalen van biobased bouweconomie. “De beweging naar biobased bouwen is niet meer te stoppen”, stelt Anne Jan Zwart, directeur van Ecomunitypark, waar Biosinstrum is gevestigd. Zowel de deelnemers als de panelleden vonden dat we de positieve voorbeelden meer moeten delen en met onderbouwing van data laten zien wat een biobased gebouw oplevert. En zoek meer verbinding met studenten, vertel hen over nieuwe bouwsystemen en integreer biobased bouwen in het onderwijs, adviseerde het expertpanel. In het vervolggesprek lichtten Bart Lenting (Iedema Projectstoffeerders), Eileen Blackmore (House of Design) en Pyt Sipma (teler van onder andere vlas) hun plan toe om biobased gordijnen te fabriceren.

Donderdag in regio Utrecht 

Van bouwopgave naar woonopgave 

Op donderdag lieten we ons inspireren door nieuwe woonoplossingen bij het Dura Vermeer Inspiration Centre. We moeten van een bouwopgave naar een woonopgave, concludeerden Robert Kohsiek (Wonam), Siobhan Burger (Dura Vermeer), Sanne van Manen (MVRDV en Platform Woonopgave) en Jan Kadijk (DGBC) in het panelgesprek onder leiding van Annemarie Van Doorn. De wens voor 900.000 extra woningen is er, maar die kunnen we ook vinden door kritisch naar de huidige voorraad te kijken en die beter te verdelen. We moeten voorkomen dat er nog wordt gebouwd op plekken die op de lange termijn niet gunstig zijn. “De gepresenteerde KNMI-scenario’s deze week liegen er niet om,” zegt Kadijk.

En als we dan bouwen, doe dat demontabel, luidde de boodschap. De locatie van de dag is daar een mooi voorbeeld van. Rob Steijn vertelt over de ontwikkeling het Dura Vermeer Inspiration Centre: “Het kantoor is BREEAM-NL Nieuwbouw gecertificeerd en haalde een Excellent score. De staalconstructie is losmaakbaar, maar nu zou ik kiezen voor houtbouw.”

Vrijdag: online programma 

De invloed van de CSRD op de bouw- en vastgoedsector 

Waar de week in het teken stond van lokale opgaven en acties, kwam de invloed van Europese regelgeving aan bod tijdens het online programma op vrijdag. Met in het bijzonder: de Corporate Sustainabilty Reporting Directive (CSRD), waarin de rapportagekaders voor Environmental, Social en Governance (ESG) zijn vastgelegd. Tijdens een interactief webinar praatten Peter Gabriëls (DGBC) en diverse experts uit de keten deelnemers bij over deze manier van rapporteren en de effecten daarvan op de bouw- en vastgoedsector. Jurrienne Schijff (Koninklijke BAM) deelde wat er van bouwers wordt gevraagd en wat er allemaal komt kijken bij de duurzaamheidsrapportage. Gijsbert Bruijnes (BDO) lichtte toe hoe accountants de controle aanpakken en wat zij verwachten van partijen die gaan rapporteren volgens de CSRD.

Bekijk hier het webinar. 

Meer weten over de invloed van Europese regelgeving op jouw organisatie? Bekijk ons overzicht van EU-beleid voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector.

Wil je meer weten over de locaties van onze partners die we bezochten? Lees er alles over in de gloednieuwe editie van ons digitale magazine Toekomstbouwers

Bekijk alle foto’s



Gerelateerd

Marit Bouwmeester geeft startschot voor Green Buildings Regatta 2024

Winnaars Green Buildings Regatta 2024 bekend: Sodexo wint spectaculaire zeildag in Enkhuizen

Projectteams voor praktijktoets MPG gezocht

Projectteams voor praktijktoets MPG gezocht

‘Circulaire economie blijft nog achter’

‘Circulaire economie blijft nog achter’