BREEAM-NL Assessortraining

De BREEAM-NL Assessor is de onafhankelijke deskundige die controleert of de aangeleverde gegevens en bewijslast over het BREEAM-NL project kloppen. De BREEAM-NL Assessor verstrekt ook het uiteindelijke certificaat. Een belangrijke en cruciale functie in het certificeringsproces. 

Je kunt BREEAM-NL Assessor worden voor alle BREEAM-NL keurmerken (Nieuwbouw en Renovatie, In-Use en Gebied) als jouw werkgever beschikt over een  Assessorlicentie. Daarmee garanderen we de onafhankelijkheid van jouw rol. 

Wat ga je leren? 

Tijdens de training leer je meer over je toekomstige rol als BREEAM-NL Assessor en alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Hoe is de rol van de BREEAM-NL Assessor in het certificeringsprocess? 

 • Welke kennis en vaardigheden heeft een BREEAM-NL Assessor nodig? 

 • Hoe gebruik je de Assessmenttool? 

 • Hoe blijf je een erkend BREEAM-NL Assessor? 

Opbouw training en examens 

In anderhalve dag volg je de BREEAM-NL Assessortraining. Naast het volgen van de training, moet je twee examens afleggen en een huiswerkopdracht maken. De examens vinden plaats aan het einde van de tweede trainingsdag. De training en het eerste examen (procedureel) zijn voor alle schema’s hetzelfde. Het tweede examen en de huiswerkopdracht zijn specifiek voor het schema waar jij BREEAM-NL Assessor voor wordt: Nieuwbouw en Renovatie, In-Use of Gebied.  Als je slaagt voor het examen en de huiswerkopdracht die je na de trainingsdagen maakt, kun je als BREEAM-NL Assessor aan de slag. 

Voor wie? 

Iedereen die in zijn of haar werk met BREEAM-NL te maken krijgt en de ambitie heeft om BREEAM-NL Assessor te worden. 

Vooropleiding 

Heb je de BREEAM-NL Experttraining voor het schema waarvan je BREEAM-NL Assessor wil worden met succes afgerond? Dan ben je klaar voor de BREEAM-NL Assessortraining. Er is verder geen specifieke vooropleiding vereist. Je bent het best voorbereid met: 

 • Een bouwkundige achtergrond 

 • Kennis van en ervaring met bouwprocessen  

 • Kennis van en ervaring met duurzaam bouwen 

 • Meerdere jaren werkervaring als BREEAM-NL Expert 

Geregistreerd BREEAM-NL Assessor worden 

Geregistreerd BREEAM-NL Assessor word je alleen door deze training te volgen, de examens te halen en de huiswerkopdracht succesvol af te ronden. Ben je geslaagd? Dan ontvang je een certificaat dat geldig is tot het einde van het komende kalenderjaar. Natuurlijk kun je daarna geregistreerd BREEAM-NL Assessor blijven. Dat doe je door jouw kennis up-to-date te houden door mee te doen aan de jaarlijkse Harmonisatie voor Assessoren.  

Naast het behalen van het diploma is het ook van belang dat je werkgever in het bezit is van een Assessorlicentie. Dit om de onafhankelijkheid van jouw rol te kunnen garanderen en je formele rol als BREEAM-NL Assessor uit te kunnen voeren.  

 

BREEAM-NL Assessor worden voor een ander schema 

Ben je al BREEAM-NL Assessor en wil je die rol ook vervullenvoor een ander schema? Dat kan! De voorwaarde is wel dat je al BREEAM-NL Expert bent voor het schema waarvoor je de zogenaamde Top-Up gaatvolgen. De Top-Up bestaat alleen uit het specifieke digitale BREEAM-NL Assessor-examen en het huiswerk voor het betreffende keurmerk. Je hoeft dus niet opnieuw de training te volgen. De investering in een Top-Up is is minder dan de kosten voor een BREEAM-NL Assessortraining. 

Aanmelden voor de BREEAM-NL Assessor Top-Up 

PE Punten NRVT: 7 punten 

Voorbereiding  

Ter voorbereiding op de trainingsdagen vragen we je om een korte e-learning te volgen. Zo zitten de basisbegrippen van BREEAM-NL weer vers in je geheugen en krijg je alvast een beeld van je toekomstige rol als BREEAM-NL Assessor. De trainingsdagen kunnen we op deze manier zo efficiënt mogelijk benutten én het levert extra tijd op om te oefenen en vragen te beantwoorden.  

De e-learning vind je in een online leeromgeving. In deze leeromgeving vind je alles voor de voorbereiding op de training, het trainingsmateriaal en naslagwerk. De voorbereiding duurt ongeveer een half uur. 

Tijdens de training heb je een laptop nodig, omdat we voor verschillende oefeningen en het examen werken in A New Spring. Zonder laptop is het niet mogelijk om de training met goed gevolg af te ronden. Neem daarnaast een geldig legitimatiebewijs mee, zodat we tijdens je examen je identiteit kunnen verifiëren.  

Programma dag 1  

12:30 uur          Ontvangst  

13:00 uur          Welkom en start training  

 • Blok 1: Rol van de BREEAM-NL Assessor  
 • Blok 2: Start van een project  
 • Blok 3: Vinger aan de pols  
 • Blok 4: Beoordeling van een project  

17:00 uur          Afsluiting  

Tussen de trainingsdagen  

Aan het einde van de tweede trainingsdag maak je direct het procedurele en schema specifieke examen. Zorg daarom dat je het materiaal van dag 1 en de gebruikershandleiding nog extra doorneemt. Zo ben je klaar voor de tweede trainingsdag en heb je je goed kunnen voorbereiden op het examen.  

Programma dag 2

Ochtend  

08:45 uur          Ontvangst  

09:00 uur          Welkom en start training  

 • Blok 4: Beoordeling van een project  
 • Blok 5: Locatiebezoek  
 • Blok 6: Assessorrapportage  
 • Blok 7: Quality Assurance  
 • Blok 8: Aan de slag als BREEAM-NL Assessor  

13:00 uur          Lunch  

Middag  

13:30 uur           Procedureel Examen  

14:30 uur           Pauze  

14:45 uur          Schema specifiek Examen   

16:30 uur           Afsluiting  

16:45 uur           Borrel  

Na de training  

Na het volgen van de training én het slagen voor je examen, staat er ook nog een huiswerkopdracht voor je klaar in A New Spring. Deze moet je binnen drie maanden na de training afronden en inleveren. Nadat deze opdracht is goedgekeurd én je organisatie een Assessorlicentie heeft, mag je de rol van BREEAM-NL Assessor aannemen. Meer informatie hierover vind je in de e-learning en op onze website. 

Gerelateerd nieuws

Wytze Boekhout over training bij DGBC Academy: ‘De opdracht had een directe link met de praktijk’

Wytze Boekhout over training bij DGBC Academy: ‘De opdracht had een directe link met de praktijk’

DGBC Academy: van kennis naar praktijk met Eveline Jansen Schoonhoven

DGBC Academy: van kennis naar praktijk met Eveline Jansen Schoonhoven

Beoordelingsrichtlijnen digitaal beschikbaar via nieuwe website BREEAM.NL

Beoordelingsrichtlijnen digitaal beschikbaar via nieuwe website BREEAM.NL