Zaanstad verduurzaamt vanaf de basis

Het DGBW Seminar van de Dutch Green Building Week op donderdag 24 september vindt dit jaar plaats bij Taets Art and Event Park in de gemeente Zaanstad, met wethouder Dick Emmer als gastheer. Zaanstad is een gemeente waar duurzaamheid hoog op de agenda staat, maar waar net als op veel andere plaatsen ook nog de nodige slagen gemaakt moeten worden. De uitgangspunten zijn vastgelegd in de Zaanse Energie Agenda, waarmee men mikt op een duurzamere energiehuishouding.

“Duurzaamheid is in onze begroting benoemd als één van de drie speerpunten”, vertelt Jan Schreuder, programmamanager Energie en Klimaat bij de gemeente Zaanstad. “Die speerpunten zijn wonen, werk en warmte. Bij warmte gaat het om het bredere vraagstuk van verduurzaming van de energiehuishouding.” Op dat gebied is er nog een inhaalslag te maken. De Zaanse woningen scoren niet zo best qua energielabel.“Een groot deel van onze woningvoorraad komt uit de jaren 60 en 70, toen energie geen issue was”, weet Schreuder. “Denk daarbij aan veel gestapelde bouw, slechte isolatie, enkel glas.” Verduurzamen van de bestaande voorraad staat hoog op de agenda. Er loopt inmiddels een fiks aantal initiatieven. Zo zijn bijvoorbeeld al diverse keren zonnepanelen collectief ingekocht en wordt gedacht aan een arrangement voor het collectief inkopen van gevelisolatie.

Lange termijn

In het particuliere segment vormt paalrot een bijkomend probleem. De gemeente pakt deze funderingsproblemen aan, om zo letterlijk en figuurlijk te vergroenen vanaf de basis. “We zoeken naar financiële arrangementen voor de aanpak van dit lokale vraagstuk. Daarbij werken we ook samen met andere gemeenten. Duurzaam zijn betekent ook de langere termijn belangrijker vinden dan de korte.” De Zaanse Energie Agenda, vastgesteld voor de periode tot 2018, kent zes hoofdpunten: energiebesparing in de gebouwde omgeving, bedrijven stimuleren tot duurzame investeringen, meer duurzame energieproductie, het vinden van innovatieve financieringsoplossingen, doorgaan met de ontwikkeling van smart grids, en energie een integraal aandachtspunt laten zijn voor veel beleidsdossiers. Dat laatste wordt al in de praktijk gebracht doordat naast portefeuillehouder Dick Emmer ook collega-wethouder Dennis Straat als lokale klimaatambassadeur voor de gebouwde omgeving hier actief mee bezig is.

Gemeentehuis

Wat Zaanstad betreft wordt duurzaamheid ingevlochten in de lokale samenleving. Schreuder: “We zien graag dat het business as usual wordt. Voor veel situaties is het van belang het vraagstuk rondom financiering en organisatie op te lossen. Als we dat voor elkaar hebben, wordt verduurzaming de nieuwe standaard.” Dat geldt ook voor de gemeentelijke organisatie. Met het gemeentehuis heeft men de beschikking over een visitekaartje van formaat. “Dat heeft een mooi energielabel”, onderkent Schreuder. “Maar we willen ook daar nog een stap in maken. We sturen op energieverbruik in dit totaal flexibele kantoor, met behulp van allerlei metingen en gegevens. Big data, vooral via social media en applicaties, vormen daarbij een hulpmiddel. We leggen het gebouw onder een vergrootglas en willen energiebesparende maatregelen vanuit die data voorleggen aan de gebouwbeheerder. De inschatting is dat het energieverbruik daarmee omlaag kan.”

De kans is groot dat er op termijn zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis komen. “Zo laten we zien dat het menens is. We willen méér dan alleen inspireren: ook het goede voorbeeld geven.”

DGBW Seminar – De Groene Uitdaging

Op donderdagmiddag 24 september organiseert DGBC tijdens de DGBW (Dutch Green Building Week) een seminar met het thema ‘De Groene Uitdaging’. DGBC en de Gemeente Zaanstad nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit seminar in Taets Art and Events Park te Zaandam (Hembrugterrein). Deelname aan dit inhoudelijke en veelzijdige seminar inclusief netwerkborrel is geheel kosteloos. Voor dit seminar hebben we naast wethouder Dick Emmer, ook (inter)nationale keynotes weten vast te leggen, namelijk Alberto Cayuela, Maxime Verhagen en Jan Jonker. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.dgbw.nl/seminar.

Foto: Mike Bink

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria