Van Doorn en Van Noort: ‘DGBC is klaar voor de volgende stap’

Per 2 oktober is Edwin van Noort begonnen als directeur Programma’s en Projecten bij Dutch Green Building Council (DGBC). In deze nieuwe rol ligt zijn focus op de programma’s binnen DGBC en het versterken van de samenhang en de verbinding tussen de verschillende thema’s en de instrumenten zoals BREEAM-NL. In gesprek met Van Doorn en Van Noort over deze ontwikkeling.

Edwin van Noort is geen onbekende voor DGBC, hij heeft namelijk van 2011 tot 2021 gewerkt bij de stichting. Hij begon ooit op de helpdesk van BREEAM-NL, groeide door tot programmamanager BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie en werd uiteindelijk Manager Ontwikkeling en Beheer. In 2021 vertrok Van Noort naar adviesbureau Sweco waar hij als teammanager Duurzame Gebouwen aan de slag ging. Nu maakt hij zijn rentree bij DGBC. 

Van Noort: “DGBC is de organisatie waar ik ben opgegroeid. Dus het is een hele eer om nu terug te komen als directeur Programma’s en Projecten.” In zijn nieuwe rol richt Van Noort zich op de doorontwikkeling van verschillende duurzaamheidsthema’s binnen DGBC, zoals Paris Proof, circulariteit, klimaatadaptie, sociale duurzaamheid, biodiversiteit en de vertaling hiervan naar instrumenten zoals BREEAM-NL. 

Technisch en algemeen

Van Doorn herinnert zich het afscheid van Van Noort zo’n twee jaar geleden nog goed. “Ik heb gelijk gezegd, je kan altijd weer terugkomen. En nu hij er weer is, voelt dat vertrouwd. Ik zie een mooie samenwerking voor me. We vullen elkaar goed aan als het gaat om interne en externe zaken, inhoudelijk en operationeel.” 


Ze vergelijkt het met een technisch directeur en de algemeen directeur bij een sportclub. “We hebben beide leidinggevende functies, maar onze verantwoordelijkheden en focusgebieden verschillen. Ik ben het gezicht naar buiten en ga mij nog meer bezighouden met onze 380 partners en dat wat zij nodig hebben. Edwin wordt meer het gezicht naar binnen en richt zich op het doorontwikkelen van de producten, programma’s en interne zaken om zo te zorgen dat DGBC klaar is voor de volgende stap.”

Van koplopers naar de rest van de markt

Van Doorn zegt over die volgende stap: “De missie van DGBC is om steeds meer mensen te bereiken, niet alleen de koplopers, maar ook de rest van de markt. Denk aan de kleinere organisaties, zoals een scholengemeenschap, zorginstellingen met een aantal vestigingen of mkb’ers zoals de bakker op de hoek. Hoe kunnen we zorgen dat ons aanbod, van kennis tot onze producten en tools, ook aansluit bij deze doelgroep? Vaak staan dit soort partijen nog aan het begin, maar kunnen enorm geholpen worden door de kennis die DGBC heeft. We moeten alleen zorgen dat onze producten laagdrempelig worden en aansluiten bij hun taal en belevingswereld, zo kunnen we ze beter bereiken en hen aanjagen voor de volgende groene golf.”

“Onze opgave als DGBC ligt bij het klimaat en in de gebouwde omgeving, maar ook de sociale kant. We zijn er ook voor de mens. Steden zijn nog lang niet klaar voor klimaatverandering, wat kunnen we nu doen om te zorgen dat het leefbaar blijft voor iedereen? Niet alleen voor de koplopers, maar voor de hele gebouwde omgeving,” besluit ze.

Frisse blik en ambities

Volgens Van Noort is de tijd bij Sweco waardevol geweest. “Doordat ik bijna 10 jaar heb gewerkt bij DGBC, ken ik de organisatie door en door. Dat gezegd hebbende, ik ben blij dat ik even weg ben geweest, dat geeft me een frisse blik. Het is ondertussen ook mooi om te zien hoe DGBC is doorgegroeid.” 

“Al 15 jaar zet DGBC grote stappen, nu is het tijd om verder te optimaliseren. De lessen die ik heb geleerd over planning, structuur en capaciteit bij een grote organisatie als Sweco met ongeveer 2.000 werknemers, neem ik mee. Daarnaast heb ik zelf nu meegemaakt hoe de impact van DGBC is in de markt en wat voor een unieke positie de organisatie heeft in de bouw- en vastgoedwereld.”  

“Ik wil graag de verschillende programma’s en projecten van DGBC dichter bij elkaar brengen. En laagdrempelige producten en tools doorontwikkelen voor de hele markt.  Denk aan de Werkelijke Energie Intensiteit Indicator (WEii), echt hét voorbeeld hoe het moet. Samen met kennisorganisatie TVVL heeft DGBC dit ontwikkeld en dat protocol wordt nu overal in de markt gebruikt,” aldus Van Noort.

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie