Top 5 meest duurzame nieuwe gebouwen volgens BREEAM-NL

Wat zijn de meest duurzame nieuwe gebouwen volgens de BREEAM-NL methodiek? Een ranglijst van de hoogste BREEAM-NL scores van dit moment (oktober 2015). 

1. The Edge Amsterdam (5 sterren, 98,36%)

The Edge, het nieuwste kantoorgebouw ontwikkeld door OVG Real Estate, is beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’. Het gebouw dat is gevestigd op de Amsterdamse Zuidas, heeft de hoogste score voor nieuwe gebouwen ontvangen die ooit is afgegeven. OVG Real Estate werkte nauw samen met adviesbureau Deloitte, de hoofdhuurder. Door het gebruik van slimme technologie behaalde het kantoorgebouw van 40.000 m2 een score van 98.36 procent.

2. Distributiecentrum Dok Vast NewLogic II  (5 sterren, 91,18%)           

Het nieuwbouw distributiecentrum NewLogic II bestaat uit vier aan elkaar geschakelde distributiehallen met boven het distributiegedeelte een entresolvloer geschikt voor opslag. Op de kop van het gebouw bevindt zich tevens een kantoorgedeelte.  In dit pand is de Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla Motors gevestigd. Het pand is in korte tijd gerealiseerd en voldoet aan de allerlaatste duurzaamheidseisen. Het is de tweede keer dat een Europees logistiek complex van Dok Vast een BREEAM-NL ‘Outstanding’ oplevercertificaat van 5 sterren krijgt. Dok Vast is een bedrijf dat duurzaam, kwalitatief hoogwaardig en state of the art logistiek vastgoed ontwikkelt en investeert. Dok Vast heeft als doel besparingen voor de eindgebruiker te realiseren.

3. Distributiecentrum Dok Vast Vossenberg West II (5 sterren, 91,17%)

Op het Tilburgse industrieterrein Vossenberg II heeft Dok Vast een uitermate duurzaam  distributiecentrum gebouwd. Bij de bouw van het distributiecentrum is onder meer gebruik gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende LED-verlichting, driedubbel isolatieglas, extra isolatie van gevels en daken en het toepassen van een warmtepomp. Tevens is het dak geschikt gemaakt om in de toekomst 40.000 m² zonnepanelen te plaatsen

4. Lely Maassluis, bedrijfshal (5 sterren, 88,32%)

De bedrijfshal van de Lely Campus in Maassluis, dat actief is in de agrarische sector, is begin 2014 bekroond met een 5 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat. In de Lely Campus zijn ontwerp, technische installaties, constructiemethodes en ICT-technologieën op doelgerichte wijze ontworpen en toegepast. Het totale integraal opgezette energieconcept bespaart tot wel 60% aan CO2 emissies ten opzichte van de EPC-norm. Door het dak van de bedrijfshal als parkeerplaats in te zetten, wordt maximaal meervoudig ruimtegebruik behaald en ruim 20.000 m2 aan grond bespaard

5. Lely Maassluis, kantoren (5 sterren, 88,32%)

Ook de kantoren van de Lely Campus zijn bekroond met een 5 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat. Het superduurzame gebouw werd in januari 2014 geopend door niemand minder dan Koningin Maxima.

Dit artikel staat in het BREEAM-NL Magazine. Lees het magazine online. Bestellen kan ook.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria