Terugblik: webinar Missie Emissievrij

Hoe staat het met de vorderingen richting Emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen sinds de Malieveldverklaring? De opname van het webinar Missie Emissievrij is nu beschikbaar.

Anja Köhler en Bert Breunissen (EDGE) en Alijd van Doorn (Heembouw) laten zien hoe zij op diverse fronten met stikstofreductie bezig zijn. Bijvoorbeeld via een stappenplan dat emissievrij als nieuw normaal aan de voorkant van het proces inregelt (EDGE) of via slimme oplossingen die in de praktijk het stikstofverschil kunnen maken, zoals het eenvoudigweg plaatsen van grotere afvalcontainers die minder vaak opgehaald hoeven te worden - met minder stikstofuitstoot door heen-en-weer-verkeer tot gevolg.

Bekijk hier het webinar Missie Emissievrij

 

Nieuwe stikstofwet

De nieuwe stikstofwet biedt per 1 juli een beperkte vrijstelling voor de bouwfase. Louise van Haaften (Ministerie BZK) schetst hoe deze wet het stikstofprobleem in de basis op een andere manier wil aanvliegen: geen micromol-management op de vierkante meter maar een visie op het geheel, met bijbehorende beleidsprogramma’s die forse toename van natuurherstel in 2025, 2030 en 2035 garanderen. Daardoor biedt de nieuwe wet nu ruimte voor een bepekte stikstofvrijstelling in de bouwfase. Omdat de politiek gevoelige keuzes over waar de Grote Stikstofreductie moet plaatsvinden nog niet gemaakt zijn, is ook die vrijstelling nog wel even met onzekerheden omgeven.

 

Voor koplopers EDGE en Heembouw doet de geboden mogelijkheid van een vrijstelling niets af aan de ingezette koers: ‘Wij willen intrinsiek deze kant op, dat zit bij ons echt in het hele bedrijf’ aldus Alijd van Doorn van Heembouw. “Dus emissievrij, daar gaan we hoe dan ook gewoon mee door.”

 

Presentaties
 

DGBC-partners

EDGE Technologies | Heembouw

Professionals

Anja Köhler

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’