Samenwerken voor de toekomst

Vanmiddag vond in Amsterdam de kick-off van de Nederlandse Klimaatcoalitie plaats. Een dynamisch platform tussen ambitieuze, innovatieve partijen gericht op nieuwe verdienmodellen, innovatie en samenwerking voor een klimaatneutraal 2050. MVO Nederland, Natuur & Milieu en Klimaatverbond slaan, met steun van het ministerie van infrastructuur & milieu, de handen ineen om een coalitie te bouwen van overheden, bedrijven NGO’s en netwerk- en kennisorganisaties om gezamenlijk te werken aan een klimaatneutrale samenleving.

Bundeling van krachten

Thijs de la Court introduceert de Nederlandse Klimaatcoalitie aan de aanwezigen en vraagt zich hardop af: Hoe kunnen we vanuit de praktijk ervoor zorgen dat we klimaatneutraliteit in 2050 kunnen bereiken?. Willem Lageweg, directeur MVO Nederland, stimuleert de positieve benadering van de coalitie voor de grote en urgente opgave van de klimaatneutrale samenleving.

De initiatiefnemers en partners van de klimaatcoalitie tekenden vanmorgen in Den Haag. Hiermee committeren alle partners zich aan het realiseren van een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Maar voornamelijk zullen de partners als ambassadeur dit initiatief promoten binnen de eigen branche. “De klimaatcoalitie is een start van een ‘bio-olievlek’”, zegt Tjerk Wagenaar , directeur Natuur & Milieu. De Dutch Green Building Council zal deelnemen aan de klimaatcoalitie en actief bijdragen aan de benodigde transitie.

De Nederlandse Klimaatcoalitie mobiliseert in aanloop naar de VN Klimaattop in Parijs in december 2015 het bedrijfsleven en overheden. Daarmee zet de coalitie, nationaal en internationaal, een ambitie en aanpak neer. De bundeling van krachten is cruciaal, want juist de samenwerking is de kracht. De Nederlandse klimaatcoalitie roept huidige, waardevolle initiatieven op om zich aan te sluiten.

We need ambiton!

Een beter milieu begint niet uitsluitend bij jezelf, ook moeten de achterliggende sociale, economische en politieke ideologieën veranderen voordat we de natuur kunnen redden. Journalist Naomi Klein ziet klimaatverandering als katalysator voor verandering en een betere wereld. En hier is ambitie voor nodig, maar nog belangrijker is dat we ons moeten houden aan de afspraken die we met elkaar maken. Naomi Klein roept de aanwezigen partijen op om samen te werken aan de betere wereld die we nodig hebben.

Nederlandse Klimaatcoalitie

Alle partijen in de Nederlandse Klimaatcoalitie nemen hun eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat zij:

  1. zich committeren aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering zo snel als mogelijk, maar uiterlijk in 2050;
  2. de huidige CO2-footprint inzichtelijk maken;
  3. een vijfjarenplan (2015-2020) opstellen waarin stevige CO2 reductie wordt gerealiseerd;
  4. als ambassadeur dit initiatief actief promoten binnen de eigen keten, branche en/of sector;
  5. indien gewenst en mogelijk een rol spelen tijdens de Klimaattop in Parijs.

Tegelijk biedt de coalitie voor diegenen die een rol willen spelen in de emissiereductie van anderen een platform van uitwisseling en een denktank voor de noodzakelijke innovaties en samenwerkingsverbanden. Het is voor deelnemers een coalitie dat hen de ruimt biedt zich te profileren naar een nationaal en mondiaal platform, zich te verbinden met de koplopers in transitie. Overheden (nationaal, provinciaal, lokaal), bedrijven (van grote spelers tot het MKB) én maatschappelijke organisaties (zoals milieuorganisaties en de netwerken van energiecoöperaties) en kennisplatforms verbinden zich in een productieve coalitie.

Ook deelnemen? Bekijk www.klimaatcoalitie.nl

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria