Redevco: Complete portefeuille volgend jaar 100% gecertificeerd

Eind 2016 wil Redevco zijn volledige portefeuille BREEAM-gecertificeerdhebben. Maar gaat één van de grootste investeerders in Europees winkelvastgoed die ambitie halen? En wat wil Redevco ermee bereiken? Aanstaand DGBC bestuurslid Derk Welling, Head of Corporate Responsibility van Redevco gaf een interview op Energievastgoed.nl.

Winkellocaties

Redevco is eigenaar van circa 420 panden met een waarde van circa 6,6 miljard euro. Ze zijn te vinden op de meest gewilde winkellocaties in 11 Europese landen, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf kan bogen op partnerships met ruim 1.000 retailers, onder meer met grote ketens als C&A, Zara, H&M en Primark. De ambitie van Redevco liegt er niet om: het wil eind 2016 al zijn bestaande gebouwen laten certificeren volgens het BREEAM In-Use keurmerk. Daarmee is Redevco een voorbeeld voor de retailvastgoedsector.

Waarom zet Redevco in op certificering van de totale vastgoedportefeuille?
Derk Welling: “Als medeoprichter van de Dutch Green Building Council en als familiebedrijf dat denkt in generaties, hecht Redevco grote waarde aan duurzaamheid. Gebouwen hebben immers een grote impact op het milieu. BREEAM In-Use helpt ons om de milieuprestaties van al onze panden in beeld te krijgen. We zien de certificering niet als einddoel, maar ‘slechts’ als startpunt en middel voor een continue verbetering van die prestaties. Met de uitkomsten kunnen we gerichte actieplannen maken. Denk bijvoorbeeld aan een verminderd energieverbruik. Goed voor het milieu, maar ook voor de huurder die een lagere energierekening krijgt.”

Wat is de stand van zaken op dit moment?
“Eind februari was 68 procent van onze portfolio gecertificeerd. In februari 2016 verwachten we een score van 85 procent. De target van 100 procent eind volgend jaar gaan we dus zeker halen. In het Verenigd Koninkrijk is al 100 procent gecertificeerd en in Spanje 98 procent. In Nederland zijn we met 56 procent over de helft. De grootste opgave hebben we nog te gaan in België.”

Kwalificaties

BREEAM In-Use kent verschillende kwalificaties. Hoe scoren jullie?
“Onze resultaten lopen uiteen van Acceptable tot Very Good. Excellent en Outstanding BREEAM In-Use hebben we (nog) niet. En dat is ook niet erg. We willen vooral de huidige prestaties verbeteren. Ook een stap van ‘Acceptable’ naar ‘Pass’ is een vooruitgang. Bovendien kan niet elk winkelpand de allerhoogste score halen. Zo scoren onze high street panden over het algemeen laag op landgebruik en ecologie. Niet vreemd, er is daar immers geen ruimte voor groenvoorziening. Op transport daarentegen, scoren onze gebouwen hoog. Retaillocaties zijn meestal goed ontsloten met het openbaar vervoer.”

Huurders van kantoorruimte zijn doorgaans bereid meer te betalen voor een kantoor dat goed scoort met BREEAM-NL. Hoe is dat voor huurders van winkelvastgoed?
“Bij winkelvastgoed werkt een hoge BREEAM-NL score vooralsnog niet sterk door in de huurprijs. De huren worden vooral gedreven door de locatie: hoe beter de locatie, des te hoger de huren.”

Uit jullie eigen onderzoek blijkt trouwens dat winkelstraatpanden met zo’n hogere huur ook een ook een hogere energieconsumptie hebben dan winkelstraatpanden met een lagere huur.
“Ja. Energie is een kleiner onderdeel van de totale huisvestingskosten, gegeven de hoge huurniveaus op toplocaties. De prikkel om de energieconsumptie te verlagen is bij de huurder vermoedelijk kleiner. Dat vraagt ook om duurzaam bewustzijn van onze huurders, het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We denken dat stijgende energietarieven daarbij helpen: het vergroot de focus van huurders op verduurzaming.”

Imago

Tot slot nog even terug naar BREEAM-NL. Certificering heeft het imago van tijdrovend en kostbaar te zijn. Terecht?
“Dat is een misverstand, in het geval van BREEAM In-Use misschien omdat er nog relatief weinig ervaring mee is. In de praktijk zijn de kosten juist laag en kan het resultaat in een halve dag duidelijk zijn. Zodra alle panden een certificaat hebben, is het een kwestie van het dossier op orde houden. De audit kan dan op jaarbasis plaatshebben op een deel van het portfolio, waardoor de kosten nog verder gereduceerd worden.”

Je beveelt BREEAM-NL In-Use dus aan bij je concullega’s?
“Ja. Voor winkelvastgoed is BREEAM-NL In-Use een uitstekende methodiek om duurzame prestaties in kaart te brengen én te verbeteren. Ga er vooral mee aan de slag en kijk op www.assessmenttool.nl.”

Tekst: Karl Bijsterveld
Info: www.redevco.com
Bron: www.energievastgoed.nl

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria