Op bezoek in het meest duurzame kantoor ter wereld

In het Limburgse Haelen, een op het eerste gezicht doorsnee bedrijventerrein aan de Windmolenven, waar ook ondernemingen als autodealer ’t Heukske en Timmermans Timmerbedrijf gevestigd zijn, staat een bijzonder gebouw. Het is het nieuwe kantoor van familiebedrijf Geelen Counterflow, groot geworden in het bouwen van drogers en koelers voor (dier)voedingsmiddelen. Dit kantoor is het meest duurzame ter wereld. Ter wereld ja! Matthijs Timmers van DGBC ging er op bezoek.

Afspraak met Sander Geelen

Laten we er niet te gewichtig over doen, maar toch vind ik de entree van het pand een bijzondere stap. Zo vaak kom je niet in het meest duurzame kantoor ter wereld. Haelen is voor mij uit de buurt, ik ben met het openbaar vervoer (waarover later meer) en heb zodoende wat tijdsreserves ingebouwd. Omdat logistiek alles meezit, arriveer ik veel te vroeg voor mijn afspraak met de directeur van het bedrijf, Sander Geelen. Niet erg, want zo kan ik de duurzame elementen van dit gebouw en omgeving in alle rust tot me nemen

Snuffelen naar duurzame elementen

Zo zie ik dat de Geelen Counterflow parkeerplaats aan de overkant van de straat laadpalen heeft, dat is bijna vanzelfsprekend. Daarnaast is het keurig aangeharkt en volledig in stijl met, noem het de voortuin van het kantoor. Daar liggen grote keien tussen de kronkelige paadjes en in de perkjes staan verschillende soorten planten. Je kunt er ook zitten op bankjes, waarvan er eentje dienstdoet als insectenhotel. Er is zelfs een tuinman (ook daarover later meer) aan de slag. Het lijkt een uitgebalanceerd ecosysteem, die tuin van Geelen.

Alles hout

Wanneer ik de draaideur door wandel, die alleen draait als er iemand naar binnen of buiten moet, flitst het licht in de hoge entreehal aan. Hout, overal hout, valt me op. Na een toiletbezoek, uiteraard op een waterloos urinoir (waarover later meer…), ontmoet ik in de centrale ontvangstruimte de directeur. We staan rond een tafeltje met daarop een dummie van de houtconstructie die in het gebouw is gebruikt. ‘Het is allemaal PEFC-gekeurd naaldhout, uit duurzaam beheerde bossen uit het Zwarte Woud. En helemaal lijmloos: beukenhouten schroefverbindingen tussen de verschillende houtlagen zorgen voor de stevigheid. Er is maar één bedrijf in de wereld die dit op deze manier levert’, begint Sander Geelen.

Lees verder in TGTHR, magazine over duurzaam ondernemen.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria