Onderzoek WorldGBC: “Productiviteit stijgt tot 11% bij gezond binnenklimaat”

De WorldGBC heeft samen met Jones Lang Lasalle, Lend Lease en Skanska een groot onderzoek uitgebracht over gezondheid in relatie tot de gebouwde omgeving. Uit het onderzoek ‘Health, Wellbeing and Productivity in Offices’ blijkt onder andere dat een betere kwaliteit van de binnenlucht kan leiden tot een productiviteitsverbetering van 8 tot 11 procent. De Themagroep Gezondheid van de Dutch Green Building Council reageert op het onderzoek: “Wij hechten grote waarde aan een integrale benadering van gezondheid. Naast de harde feiten over gezondheid zouden we graag de zachte kanten nog meer benadrukt willen zien”, aldus DGBC-directeur Annemarie van Doorn. Het onderzoek is vanaf nu te downloaden.

Naast de kwaliteit van de binnenlucht wordt ook het thermisch comfort behandeld in het onderzoek. Het is een belangrijke factor voor een duurzame werkplek. Een goed thermisch comfort heeft een significante impact op de tevredenheid van medewerkers over hun werkplek. Het feit dat je zelf invloed hebt op de temperatuur kan ook leiden tot verbetering van de arbeidsproductiviteit. Productiviteitswinst kan eveneens worden geboekt wanneer medewerkers naar buiten kunnen kijken. Met name uitzicht op natuur is belangrijk. Wat betreft geluid en akoestiek laten onderzoekers weten dat ruis zorgt voor een negatieve invloed op de productiviteit. Het leidt bovendien tot ontevreden medewerkers.

Goede inrichting en voldoende lichaamsbeweging

Het belang van een goede inrichting van het kantoor is eveneens groot, met name om concentratie, samenwerken en creativiteit te bevorderen en om privacy te creëren. Het gaat daarbij onder andere om voldoende ruimte tussen de werkplekken en de beschikbaarheid van sociale ruimten en vergaderplekken. Als laatste onderdeel wordt in het onderzoek ‘voldoende lichaamsbeweging’ behandeld. Zowel de indeling binnen het gebouw kan lichaamsbeweging bevorderen, maar ook de toegang tot bijvoorbeeld sportschool, fietsenstalling en binnentuin helpen om een gezonde leefstijl bij medewerkers te bevorderen.

Themagroep Gezondheid

Het onderzoek komt uit in het jaar dat de Dutch Green Building Council volop inzet op het thema Gezondheid. Hiervoor heeft DGBC een speciale Themagroep Gezondheid samengesteld die afgelopen week wederom bij elkaar kwam. Annemarie van Doorn: “Het is waardevol om met zo’n brede groep aan kennispartners en bedrijven samen te werken aan de invulling van gezondheid en comfort binnen de bebouwde omgeving. Er is zo veel meer bekend waar we nog veel te weinig mee doen of over communiceren. Dit onderzoek helpt mee dit thema op de kaart te zetten.”

BREEAM-NL en gezondheid

De komende maanden blijft Dutch Green Building Council het thema Gezondheid hoog op de agenda. Van Doorn: “Zo worden bijeenkomsten georganiseerd met workshops om participanten van DGBC te faciliteren in kennis die er al is, maar veelal nog onbekend is.” Daarnaast blijft de Themagroep Gezondheid kritisch kijken naar hoe er aandacht wordt besteed aan Gezondheid binnen BREEAM. “We willen daarbij leren van andere keurmerken zoals dat van de German Sustainable Building Council”, besluit Van Doorn.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria