Nieuwe partner stelt zich voor: Leertouwer

Technisch dienstverlener Leertouwer is sinds kort partner van DGBC en is in diverse branches actief. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en onderhoudt technische installaties en doet dat met veel oog voor duurzaamheid. Dat zit in werkwijze en het ontwerp, met als uitgangspunt de installaties zo lang mogelijk in de lucht houden en vroegtijdig nadenken over hergebruik. 

“Duurzaamheid zit in ons dna en bepaalt de manier van werken. Onze unit Service, Beheer & Onderhoud is daarbij steeds belangrijker en inmiddels zit daar 30 procent van onze omzet", zegt Hans Kampman van Leertouwer. Hij werkt 25 jaar in het bedrijf en heeft veel zien veranderen: “Ik begon hier na de hts waar ik al bezig was met zonne-energie. We waren destijds het eerste bedrijf dat zonnepanelen op ons dak legden. Nu doen we dat bij de meeste projecten. Duurzaamheid is heel actueel en dat betekent dat we nu meer naar levenscyclus en CO2 –uitstoot kijken dan ooit.”

BREEAM-NL

Het bedrijf werkt veel mee aan BREEAM-NL projecten en de grotere utiliteitsgebouwen in de portefeuille hebben allemaal een certificaat. “Voor ons is het daarmee een logische stap om het partnerschap aan te gaan. We kunnen veel betekenen voor DGBC met onze specifieke kennis en slimmigheden in het ontwerpen en beheren van technische installaties en in het monitoren  van energiegebruik. Een slim voorbeeld is dat je nu ledverlichting plaatst waarvan je over tien jaar de lamp kunt vervangen in plaats van de hele armaturen", stelt Kampman. Daarnaast vindt het bedrijf het netwerken en kennisdeling belangrijk. 

Dat doen medewerkers overigens ook door gastlessen over duurzaamheid en slimme oplossingen te geven bij diverse onderwijsinstellingen. En alle medewerkers hebben in het kerstpakket een energiemeter gekregen. “Daardoor is wel een soort competitie ontstaan in gebruik en je ziet zelf waar energie weglekt. Ik heb bijvoorbeeld in de schuur een wifi-punt hangen en in de winter is die niet nodig, maar hij stond nog aan. ik heb nu de stekker eruit getrokken", aldus Kampman. Verder rijdt  hij elektrisch en denkt hij mee over verduurzaming op wijkniveau met buurtbewoners. 

Kennis delen

Leertouwer deelt kennis op het gebied van duurzaamheid niet alleen met opdrachtgevers, maar ook met partijen als de gemeente Barneveld. “Het elektriciteitsnet is op veel plaatsen in Nederland overbelast. Wij denken en praten mee over netcongestie omdat we in de praktijk ervaren wat de gevolgen hiervan zijn.  Soms moeten we adviseren om zonnepanelen bij een project niet terug te laten leveren aan het overbelaste net. Dat is zonde, maar wel de beste oplossing omdat de opgewekte energie vaak wel direct ingezet kan worden.", aldus Kampman. 

Leertouwer heeft op het eigen pand naast de zonnepanelen ook een warmtepomp en een grotendeels elektrisch wagenpark. Ook recyclen ze afvalstromen en zelfs de afgedankte  bedrijfskleding. “Daar worden tassen van gemaakt, bijvoorbeeld. Vroeger loonde dat niet, omdat het met vervuilende boten ver weg ging en als grondstof via dezelfde schepen weer terugkwam. Nu is dat veel beter geregeld”, zegt Kampman. 

Over vijf jaar ziet hij het werk van Leertouwer steeds meer toegespitst op de energiehuishouding en hergebruik. “Daar moeten we wat mee en de afgelopen twee jaar is er al zo veel gebeurt, dat ik niet precies weet welke kant het opgaat, maar er moet wel wat gebeuren om te zorgen dat het energienet niet voller en instabiel raakt.” Het Paris Proof Commitment is nog niet ondertekend, maar vooral omdat het bedrijf zo kort partner is. “Wij zetten nu de laatste stappen in de certificering van de CO2 prestatieladder en ik zag al wat overeenkomsten, dus ondertekening lijkt me een logisch vervolg", besluit Kampman.

DGBC-partners

Leertouwer

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'