Na noodhulp duurzaam doorpakken

“Heel goed dat Nederlanders in acute nood de winter door geholpen worden, al is het niet meer dan een pijnstiller die snel is uitgewerkt. Deze energiekostencrisis toont ook de structurele oplossing: woningen moeten snel verduurzaamd worden, met veel betere isolatie en energiezuinige installaties”, stelt Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council (DGBC).

“Dus na dit koopkrachtpakket is structurele verduurzaming van gebouwen keihard nodig voor miljoenen huishoudens. Ook bij circa een miljoen andere gebouwen zoals scholen en kantoren moet vaak nog veel gebeuren”, zo kijkt ze vooruit. Dat moet de inzet zijn, want alle energie die we niet nodig hebben, hoeven we ook niet op te wekken of in te kopen. Daarbij zou de overheid ook zeker ‘de stok’ van de handhaving uit de kast moeten halen. Kantoren die bijvoorbeeld niet klaar zijn voor label C zitten echt in de verkeerde film.”


Enorme kans


“Het kabinet weet dat. “De urgentie van klimaataanpak en energietransitie wordt alleen maar groter”, hoorden we in de Troonrede. Toch hoorden we daarna veel ‘technologie’ zoals windmolens, waterstof en zelfs kernenergie. En ja, je kunt subsidie krijgen als je je huis energiezuiniger maakt. Dat zijn toch andere accenten dan bij het aantreden van Rutte IV in december, toen het nog ging om positieve, ambitieuze maatregelen die woningen en andere gebouwen sneller energiezuinig maken, zoals een nationaal isolatieprogramma en verduurzaming van bijvoorbeeld scholen en zorggebouwen. Daar horen we nu bijna niets meer over, terwijl dat direct uitgevoerd kan worden.”


Bovenaan de agenda


In de woonagenda van dit kabinet ligt een enorme kans om fossiele energie en dus CO2 te besparen. Enerzijds kan dat door het verduurzamen van bestaande woningen, anderzijds kan er veel verbeterd worden bij de productie en toepassing van bouwmaterialen voor de honderdduizenden nieuwe woningen die het kabinet tot 2030 wil gaan bouwen. Dat vergt een transitie van de toeleverende bouwindustrie. Duurzaamheid is nu bij elk bedrijf agendapunt 1 tot en met 5.”


Direct effect


Van Doorn: “We zien in de Miljoenennota prima overheidsinvesteringen in het Klimaatfonds, maar die leveren pas op de lange termijn hun nut, terwijl – nogmaals – massale isolatie morgen al terug te zien is op de energierekening. Ook voor het stimuleren van hybride warmtepompen is er 0,9 miljard gereserveerd, waarmee voor 2030 een miljoen exemplaren moeten zijn geplaatst. Dat lijkt veel, maar op de 7 miljoen – vaak nog gasgestookte – Nederlandse woningen is echt meer ambitie nodig.”


“Steeds meer bedrijven werken hard om met hun gebouwen de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen – en onafhankelijk van Moskou te worden. Het helpt dus als het kabinet op grote schaal doorgaat met verduurzamen, voorlichten en ondersteunen van burgers en bedrijven – niet als noodhulp, maar om te verduurzamen", zo besluit de DGBC-directeur. "Dit is de tijd om door te pakken!”​​​​​​​


Gerelateerd

Woningen

Woningvoorraad doorgerekend: wat is er nodig voor Paris Proof?

Rondetafel circulair inspecteren november 2022

Rondetafelgesprek: haken en ogen aan circulaire inspectie

Controle van diepste kelder tot hoogste zonnepaneel

Controle van diepste kelder tot hoogste zonnepaneel