Maak kennis met onze nieuwe partner iqbi

De Europese richtlijn CSRD verplicht ondernemingen te rapporteren over hun duurzaamheidsrisico’s en impact op de omgeving. Dienstverlener iqbi helpt vastgoedbedrijven bij hun duurzaamheidsrapportages en verduurzamingsprocessen door het automatiseren van ESG-data.

Het piepjonge bedrijf verzamelt en analyseert data op het gebied van milieu (E), sociale impact (S) en bestuur (G). Door deze data te monitoren helpt iqbi vastgoedbedrijven de waarde van hun portefeuille te vergroten en hun bedrijfsvoering te verduurzamen. De nieuwkomer werd onlangs partner van DGBC. Medeoprichter en CEO Klaas Nijssen geeft een inkijkje in zijn bedrijf: “We zijn een data-aggregator.”

De E van Environmental

Iqbi (dat staat voor IQ Business Information) is in september 2022 opgericht door Nijssen en compagnon Frits Looyé. Het bedrijf helpt vastgoedinvesteerders te verduurzamen door data te automatiseren. “90 procent van de data die we hiervoor automatiseren en analyseren valt onder de E van Environmental. Het gaat dan vooral om verbruik van stroom, warmte en water. Maar we verzamelen ook data op het gebied van sociale impact en bestuur, zoals luchtkwaliteit of huurderstevredenheid.

“Door CSRD groeien we ook hard. Veel klanten hebben geen idee wat CSRD inhoudt. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Wij helpen ze verder, maar er is ook echt meer verduidelijking richting de markt nodig.”

Data

De core business van iqbi is data. “Wij zijn een data-aggregator,”zegt Nijssen. “Veel partijen weten niet waar ze moeten starten als het om ESG gaat. Wij brengen alle data op één punt en brengen die vervolgens in kaart.” Via een platform kunnen klanten hun data inzien. Zo kunnen ze vergelijkingen maken, bijvoorbeeld met andere ondernemingen, en analyses maken. Met die informatie kunnen ze aan de slag om betere certificeringen te behalen.

Dat data zeer waardevol kan zijn, blijkt uit een voorbeeld waar Nijssen trots op is. Voor een gebouw in Amsterdam-Oost met een kantoor en studentenwoningen maakte iqbi een analyse. Daaruit bleek dat twee van de drie warmtepompen in het gebouw ontzettend veel energie verslonden. “De huurders in het gebouw hadden niets door, alles werkte gewoon, maar door een storing verbruikten de warmtepompen 180 procent. Op het moment dat de warmtepompen in storing gingen, kregen wij een notificatie van ons systeem. Daardoor konden we het probleem binnen twee weken oplossen. Zonder ons systeem was dit veel later ontdekt. Onze klant heeft hierdoor veel onnodig verbruik kunnen voorkomen. En daarmee natuurlijk ook kosten.”

ESG-strategie opzetten

Naast het automatiseren van ESG-data biedt iqbi ook ESG-consultancy aan. “Niet elk bedrijf kan direct zelf met de data aan de slag. Wij kunnen een bedrijf dan op weg helpen of we helpen bij het opzetten van een ESG-strategie. We doen dit nu in acht verschillende landen met achttien mensen.”

Iqbi is om verschillende redenen een partnerschap met DGBC aangegaan. Nijssen: “Ten eerste staan we volledig achter de ideeën en werkwijze van DGBC. Zo werken we zelf ook met methodieken van DGBC, zoals de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii). Daarnaast is het mooi dat we veel kennis kunnen vergaren bij events van DGBC. Ten slotte lopen veel van onze klanten, en natuurlijk toekomstige klanten, bij jullie rond.” En die klanten waarderen het werk van iqbi. “Veel klanten zijn ons dankbaar. ‘Eindelijk hebben we inzicht’ is een zin die we vaak terugkrijgen.”

WEii

Over de WEii wil Nijssen trouwens nog wel wat kwijt, ook als tip voor andere bedrijven. “Kijk echt naar het werkelijk energiegebruik. Dat is zo veel belangrijker dan het energielabel. Als je de correlatie schetst tussen label en werkelijk gebruik …, die is er bijna niet! Dat hebben wij opgepikt bij DGBC en toen hebben we besloten: we sluiten ons aan als partner.”

Qua thema’s sluit iqbi ook goed aan bij DGBC. Vooral op Paris Proof en BREEAM-NL. “We doen zelf geen BREEAM-NL certificeringen, maar worden wel vaak bij BREEAM-projecten betrokken”, vertelt Nijssen. “We plaatsen dan bijvoorbeeld tussenmeters voor warmte, elektra of water, die we realtime kunnen uitlezen. Zo krijg je zicht op de verbruiksdata.”

Niet vliegen als het met de trein kan

Onder het mom van ‘doe zelf ook wat je verkondigt’ is iqbi bezig met het in kaart brengen van de eigen CO2-uitstoot. Verder installeert het bedrijf nu de eigen hardware in de kantoorgebouwen waar het zit. Medegebruikers van andere bedrijven worden betrokken bij het verduurzamingsproces. Transport is voor iqbi de grootste ‘boosdoener’. Het gaat dan om woon-werkverkeer en reizen van werknemers naar klanten. “Klussen in het buitenland, daar moeten we altijd heen. We hebben nu de stelregel: niet vliegen als het met de trein kan.

Aan ambities geen gebrek bij iqbi. Nijssen: “We proberen zo veel mogelijk impact te maken: zowel op het vlak van COals commercieel. Hoe meer inzicht voor klanten, hoe meer besparing. We willen graag uitbreiden in Europa; om eigenaren van panden handvatten én intrinsieke motivatie te geven. Veel klanten komen in eerste instantie toch bij ons omdat ze moeten rapporteren, maar je hebt zo 10 tot 20 procent kostenbesparing te pakken als je met onze data aan de slag gaat. Het is niet alleen de wet, maar een eigenaar en huurder kunnen er ook echt van profiteren.”

DGBC-partners

iqbi

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'